Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно укладати трудовий договір з директором-засновником підприємства

11 жовтня 2019, 17:20
5419
0
Реклама

Суть справи: Держпраці наклало на підприємство штраф за недотримання державної соціальної гарантів, а саме - директора підприємства було призначено на посаду на громадських засадах без нарахування та виплати заробітної плати. Відповідна постанова про накладення штрафу була оскаржена в суді.

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги. Апеляційний суд із ним погодився.

Суди встановили, що директор одночасно є бенефіціарним власником (засновником) та здійснює управління підприємством.

Відповідно до рішення КСУ від 12.01.2010 №1-рп/2010, реалізація учасниками товариства корпоративних прав на участь у його управлінні шляхом прийняття компетентним органом рішень про обрання (призначення), усунення, відсторонення, відкликання членів виконавчого органу цього об'єднання стосується також наділення або позбавлення їх повноважень на управління товариством. Такі рішення мають розглядатися не в межах трудових, а корпоративних правовідносин, що виникають між товариством і особами, яким довірено повноваження з управління ним.

Суди дійшли до висновку, що відносини, які виникають при виконанні засновником функцій директора підприємства без укладання трудового договору є корпоративними, а отже відсутній обов'язок укладати трудовий договір, нараховувати та сплачувати заробітну плату.

Відповідну постанову по справі № 857/1476/19 Восьмий апеляційний адміністративний суд прийняв 14.03.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Рекомендуємо ознайомитись із аналітикою про те, чи потрібно нараховувати зарплату, якщо директор і засновник в одній особі.

Читайте також про те, що робити, якщо директор компанії зник.

Для перевірки та оцінки надійності бізнес-партнера ви можете скористатися сервісом CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Його можливості дозволяють отримати актуальні та архівні відомості про діяльність українських компаній і ФОПів, точно візуалізувати юридичні зв'язки, перевірити афільованість і виявити кінцевих бенефіціарів. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини