Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати передумали продавати SIM-карти за паспортами та блокувати "сірі" телефони

18 жовтня 2019, 09:00
989
0
Реклама

У Раді зареєстровано новий законопроект № 2276 "Про електронні комунікації". Нагадаємо, 29 серпня депутати від партії "Слуга народу" вже реєстрували проект про електронні комунікації (№1083), який, серед іншого, передбачав запровадження обов'язкового укладення договору з оператором і реєстрацію телефону, блокування "сірих" телефонів, базу даних IMEI і SIM- карти за паспортами, але співавтори законопроекту після консультацій з Михайлом Федоровим (Міністром цифрової трансформації) вирішили відкликати законопроект на доопрацювання.

У тексті нового законопроекту врахували критику громадськості та виключили норми про обов'язкову реєстрацію абонентів у мобільних операторів і про блокування нелегально ввезених телефонів.

У новому проекті передбачається ввести повідомний принцип реєстрації у сфері електронних комунікацій, встановити вичерпний перелік вимог до учасників ринку, зробити акцент на доступі до інфраструктури і встановити універсальну послугу, яка забезпечує доступність, включаючи і цінову доступність, до Інтернету і голосового зв'язку.

Відповідальність за користування кінцевим обладнанням нестимуть споживачі.

Абоненти зможуть за бажанням реєструватися у мобільного оператора, але відновлення послуги у разі втрати SIM-карти знеособленим (анонімним) абонентом здійснюватиметься за умови ідентифікації цього абонента у постачальника і надання персональних даних.

Кінцеві споживачі електронних комунікаційних послуг зобов'язані використовувати кінцеве обладнання, що має документ про підтвердження відповідності і не допускати його використання для здійснення дій, що суперечать інтересам національної безпеки, оборони і охорони правопорядку.

До універсальних послуг віднесуть послуги голосового зв'язку і широкосмугового доступу до мережі Інтернет.

Широкосмуговий доступ до Інтернету має забезпечувати доступ споживачів до таких сервісів:

1) електронна пошта;

2) пошукові системи, що дозволяють шукати та знаходити будь-який вид інформації;

3) основні інструменти навчання та навчання в Інтернеті;

4) Інтернет - газети або новини;

5) сервіс, що допомагає купувати або замовляти товари чи послуги в режимі он-лайн;

6) Інтернет-банкінг;

7) доступ до послуг електронного урядування;

8) соціальні медіа та миттєві повідомлення;

9) дзвінки та відео дзвінки (стандартної якості).

Держава забезпечує доступність універсальних послуг і їх відповідність показникам якості.

Тарифи на універсальні послуги встановлюються постачальниками електронних комунікаційних послуг. Для кінцевих споживачів, чий середньомісячний сукупний дохід сім'ї з розрахунку на одно особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу, держава забезпечує компенсацію витрат на отримання універсальних послуг.

У принципах ціноутворення і встановлення тарифів закладено, серед іншого, залежність рівня тарифів від рівня якості електронних комунікаційних послуг.

Державному регулюванню підлягатимуть розрахункові такси за послуги термінації трафіку і тарифи на доступ до інфраструктури електронних комунікаційних мереж постачальників електронних комунікаційних послуг.

Перевірити надійність вашого інтернет-провайдера можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини