Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Господарський суд не може визнати договір неукладеним: рішення ВС

23 жовтня 2019, 15:20
2362
0
Реклама

Суть справи: підприємство просило визнати договір неукладеним. Позов обґрунтовано тим, що між сторонами не було досягнуто згоди щодо істотних умов.

Місцевий та апеляційний суди частково задовольнили позов, визнавши договір неукладеним у формі єдиного документу, підписаного двома сторонами. Суди вказали, зокрема, на відсутність у відповідача копії договору, виконаної саме з оригіналу такого договору.

Однак колегія суддів Верховного Суду ВС скасувала такі рішення і відмовила у задоволенні позовних вимог.

Верховний Суд зазначив, що вимога про визнання договору неукладеним не є способом захисту прав і законних інтересів суб'єктів господарювання, який передбачений положенням Господарського кодексу або Цивільного кодексу, не визначена відповідна вимога як такий спосіб і іншими законами.

Водночас, вимога щодо встановлення певних фактів не може бути самостійним предметом розгляду в господарському суді, оскільки до його повноважень не належить встановлення фактів, що мають юридичне значення.

По суті вимога про визнання договору неукладеним є вимогою про встановлення факту, який має юридичне значення. Встановлення судом факту відсутності укладення договору може мати місце лише при розгляді іншого господарського спору.

Відповідну постанову у справи № 907/804/17 ВС прийняв 30.07.2019. Ознайомитись із її повним текстом можна в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, протестувавши її.

Читайте також:

Суд скасував постанову Держпраці про накладення штрафу в розмірі 1,5 млн грн

Верховний Суд роз'яснив, як підтверджується стаж роботи без запису у трудовій книжці

Неотримання судового рішення поштою не є поважною причиною пропуску строку на апеляційне оскарження: ВС

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини