Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ХIII діалоги про корпоративне право

30 жовтня 2019, 11:15
286
0
Реклама

У Києві 25 жовтня відбувся ХІІІ Щорічний Форум з корпоративного права - традиційний захід з обговорення актуальних питань та останніх тенденцій сфери, організований Асоціацією правників України.

У вступному слові, Денис Бугай, Президент Асоціації правників України, партнер VB Partners, підкреслив, що прийняття Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та позиція АПУ щодо законопроекту №1056 - лише два приклади успіху з усього переліку наявних.

Із ключовою доповіддю про страхування відповідальності в угодах про злиття і поглинання та ризиків з гарантій і запевнень, виступив Александер Ракоші, Партнер віденського офісу CMS Reich-Rohrwig Hainz. Він навів статистику застосування цієї практики, зокрема, звернувши увагу на тенденцію значного приросту її використання у всьому світі. Однак, пан Ракоші підкреслив, що в Україні, нажаль, вона і досі не впроваджена.

Наталія Кузнєцова, Професорка кафедри цивільного права юридичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка зазначила, що без огляду на якісну роботу кодексу, яка не викликає серйозних зауважень, оновлення правового поля вже назріло. У цьому її підтримав Олексій Кот, Член робочої групи з рекодифікації Цивільного кодексу України. Він наголосив на необхідності модернізації цивільного законодавства спільними зусиллями, створення максимально простого інструменту для врегулювання бізнесу.

Вікторія Бабенко, нотаріус, розповіла, чи всі зміни вже внесені до статуту. За її словами, серед суб'єктів підприємництва відбувся ажіотаж у зв'язку з прийняттям перехідного положення Закону про ТОВ про надання підприємству права безоплатної зміни статуту. Тим не менш, через відсутність якісного аналізу нових норм, більшість установчих документів, які подалися на реєстрацію, були аналогічними попереднім.

У свою чергу, Марія Орлик, Партнер київського офісу CMS Reich-Rohrwig Hainz зазначила про навність можливості коригування питання коефіцієнту, можна трохи скоригувати, задля більшого його розуміння. Разом з тим, вона наголосила про необхідність бути вкрай обережними із внесенням та використанням змін, аби не зламати вже наявну систему:

«Щоб краще не стало «гіршим», або просто ворогом «хорошого».

Стосовно нової редакції Закону «Про акціонерні товариства» Максим Лібанов зазначив - вона буде ґрунтуватися на чинному тексті, однак з усуненням низки суперечностей.

Крім того, планується додати нове регулювання - зокрема, однорівневі борди, які нададуть можливість вибору моделі корпоративного управління, безумовно зменшать кількість адміністративних витрат, а також поліпшать умови роботи та внутрішньої комунікації. Серед змін також - можливість електронного, або дистанційного голосування.

Проблемні питання виконання та наслідки прийняття судових рішень про недійсність рішень загальних зборів розглянула Олена Кібенко, Суддя Великої Палати Верховного Суду. Головний акцент виступу судді - стаття 32 Цивільного кодексу України може застосовуватися при визнанні правочинів недійсними.

Знайти юриста у сфері корпоративного права можна в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує юридичні фірми взяти участь у всеукраїнському рейтингу ринку юридичний послуг LIGA ZAKON AWARDS 2019. Детальніше про рейтинг тут

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини