Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Орендарі за безоплатним договором можуть отримати субсидію: Верховний Суд

1 листопада 2019, 11:51
2615
0
Реклама

Суть справи: орган соцзабезпечення відмовив позивачці у призначенні субсидії, посилаючись на те, що наданий нею договір оренди оформлено з порушенням вимог ч. 1 ст. 810 Цивільного кодексу (відсутня умова про оплату за договором), а також на момент звернення договір уже не був чинним.

Позивачка звернулась до суду із позовом про визнання таких дій протиправними, а рішення - незаконним.

Читайте також: отримувачі субсидій будуть платити за комуналку більше

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС задовольнила вимоги позивачки.

Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, особа, яка не зареєстрована у житловому приміщенні, може отримати субсидію, якщо фактично проживає у цьому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла і їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

У такому випадку субсидія призначається на підставі рішення районної, районної у мм. Києві і Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської і районної ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

При цьому, у разі звернення із заявою про надання субсидії вимагається надання договору найму (оренди) житла, але не передбачено право структурного підрозділу з питань соціального захисту населення перевіряти цей договір на предмет відповідності нормам цивільного законодавства, зокрема, в частині наявності у ньому положень щодо плати за оренду.

Щодо строку дії договору, то відповідно до ч. 1 ст. 764 ЦК якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Виходячи із наведеного, державні органи діяли у спосіб, що не передбачений законодавством, що призвело до неправомірної відмови позивачці у призначенні субсидії.

Відповідну постанову по справі № 686/20273/17 ВС прийняв 20.08.2019. Повний текст постанови є в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Переглянути його, а також інші судові рішення можна отримавши тестовий доступ до системи.

Читайте також:

Уряд спростив умови призначення субсидій

Що робити у випадку отримання неіснуючих боргів за електроенергію

Як оформити субсидію онлайн: покрокова інструкція

Для перевірки та оцінки надійності бізнес-партнера, зокрема постачальника комунальних послуг, ви можете скористатися сервісом CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Його можливості дозволяють отримати актуальні та архівні відомості про діяльність українських компаній і ФОПів, точно візуалізувати юридичні зв'язки, перевірити афільованість і виявити кінцевих бенефіціарів. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини