Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для перевірки посвідчення водія інспектор поліції не зобов’язаний доводити законність зупинки авто

11 листопада 2019, 09:00
106555
3
Реклама

Суть справи: водій оскаржив постанову про накладення штрафу по справі про адмінправопорушення складена з огляду на відсутність у позивача посвідчення водія відповідної категорії та реєстраційного документа на транспортний засіб. Цей факт підтверджений матеріалами справи і встановлений відеозаписом реєстратора закріпленим на форменому одязі патрульного.

Позов обґрунтовано тим, що причина зупинки його автомобіля була безпідставною, оскільки правил ПДР він не порушував, відтак підстав для здійснення перевірки посвідчення водія, інших документів та притягнення його до адміністративної відповідальності у відповідача не було.

Місцевий суд частково задовольнив позовні вимоги, вказавши, що відповідачем не надано належних та допустимих доказів вчинення позивачем адмправопорушення.

Однак апеляційний суд у задоволенні позову відмовив.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із висновком апеляції.

Відповідно до п. 2.1 Правил дорожнього руху водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

- посвідчення водія на право керування ТЗ відповідної категорії;

- реєстраційний документ на ТЗ;

- поліс (сертифікат) обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ.

За приписами п. 2.4 ПДР на вимогу працівника поліції водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також пред`явити для перевірки необхідні документи.

Ч. 1 ст. 126 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред`явила для перевірки вищевказані документи, у вигляді накладення штрафу в розмірі двадцяти п`яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Верховний Суд вказав, що право органів Національної поліції перевіряти наявність зазначених документів кореспондується із обов'язком водія мати при собі та на вимогу працівника поліції пред'явити такі документи.

Відповідну постанову по справі № 127/19283/17 ВС прийняв 25.09.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам буде цікаво, що:

- Суд скасував штраф за порушення ПДР через неопломбований TruCam

- За порушення ПДР не можуть оштрафувати без доказів

- Верховний Суд скасував штраф, накладений на водія за зупинку на тротуарі

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини