Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП оштрафували на 125 тис. грн за використання праці на умовах аутстафінгу

3 грудня 2019, 09:45
5950
1
Реклама

Управління Держпраці у Кіровоградський області оштрафувало підприємця із Новомиргорода за використання неоформленої праці на 125 190 грн. Підприємець оскаржив таке рішення до Кіровоградського окружного адміністративного суду, проте в задоволенні позову йому було відмовлено.

Фабула справи

Під час інспекційного відвідування Держпраці було виявлено, що в магазині «Конфіскат» працює, яка повідомила, що працює близько двох тижнів, документи для працевлаштування надала, а примірника трудового договору не має.

Для інспекційного відвідування ФОП надано копію договору аутстафінгу з ТОВ «Марінекс ЛТД» (яка, до речі, офіційно знаходилась на Сейшелах).

Для довідки: Суть такого договору полягає в тому, що персонал виводиться за штат компанії-замовника і оформлюється у штат компанії-провайдера. Ідея аутстафінгу персоналу полягає у тому, що співробітники, формально працевлаштовані в компанії-провайдері, але в той же час виконують свої обов'язки на попередньому місці роботи.

Також надано витяги із наказів про прийняття на роботу двох працівників вищевказаною фірмою. Згідно з листом прокуратури Херсонської області, досудовим розслідуванням встановлено, що суб'єкти господарювання реального сектору економіки, які розташовані у тому числі на території Кіровоградської області, з метою уникнення офіційного працевлаштування найманих працівників та сплати передбачених законодавством платежів, використовують працю найманих працівників на умовах аутстафінгу із залученням суб'єктів господарювання, які діють без відповідного дозволу, передбаченого ст. 39 Закона «Про зайнятість населення» та є представниками на території юридичної особи - нерезидента.

Дізнатися чи потрапила ваша компанія до графіків планових перевірок можна за допомогою сервісу CONTR AGENT, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підготуватися до перевірки допоможе ресурс "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Що вирішив суд?

Суд визнав факт того, що продавчиня не мала трудового договору із ФОП і, відповідно до документів, була працевлаштована у ТОВ «Марінекс ЛТД», яке не здійснювало нарахування та сплату податків із її заробітної плати, що призвело до незарахування до трудового стажу часу, який вона відпрацювала в магазині «Конфіскат». Таким чином, її трудові права, встановлені ст. 21 та 24 КЗпП було порушено.

Як наслідок винесено постанову про накладення штрафу відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Сума - 125 190 грн.

Читайте також:

- Держпраці перевірить у 2020 році майже 17 тис. підприємств

- З 1 грудня діють штрафи за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних

Подивіться на свій бізнес очима податківців: все, що вам необхідно знати про податки, нараховані державою на ваш бізнес, суми сплат, можливі борги, штрафи або переплати відтепер доступно у новому сервісі ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини