Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 18 грудня змінюються правила ліцензування бізнесу

13 грудня 2019, 09:03
1914
0
Реклама

У ДПС нагадали, що 18 грудня 2019 року набуває чинності Закон від 2.10.2019 р. №139-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності».

Законом уточнюється перелік відомостей щодо ліцензування, які міститимуться в ЄДР, відомостей про доступність місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення та удосконалюються процедури оскарження дій органів ліцензування до Експертно-апеляційної ради.

Замість анулювання ліцензії Законом запроваджено зупинення дії ліцензії в повному обсязі або частково. Одночасно передбачена можливість оскарження платником рішення органу ліцензування щодо зупинення дії ліцензії.

Підставою для зупинення дії ліцензії повністю або частково є:

1) заява ліцензіата, але вона не може бути подана після видання органом ліцензування розпорядчого документа про проведення перевірки додержання цим ліцензіатом ліцензійних умов і до закінчення строку:

перевірки та усунення порушень ліцензійних умов (у разі їх наявності);

протягом 30 робочих днів після закінчення спливу строку виконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов (крім випадку видання протягом цього строку органом ліцензування розпорядчого документа про проведення позапланової перевірки виконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов);

2) акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов провадження виду господарської діяльності (частини виду господарської діяльності);

3) несплата за видачу ліцензії.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Також врегульовується питання щодо повторного подання заяви про отримання ліцензії. При повторному поданні до органу ліцензування здобувачем ліцензії заяви про отримання ліцензії до такої заяви додаються лише ті підтвердні документи, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви без розгляду, за умови, що попередньо подані документи, що знаходяться в ліцензійній справі, на момент повторної подачі заяви зберегли свою актуальність.

Змінюються порядок та підстави притягнення до адміністративної відповідальності за порушення, пов'язані з господарською діяльністю без ліцензій.

Так, з 18 грудня 2019 року за торгівлю (оптову, роздрібну, експорт, імпорт) спиртом етиловим, коньячним, плодовим та роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без ліцензії замість ст. 156 КУпАП буде застосовуватись ч. 1 ст. 164 (накладання штрафу від 1000 до 2000 НМДГ (від 17000 до 34000 грн).

Встановлено адміністративну відповідальність за порушення ліцензіатом строку повідомлення органу ліцензування про зміну відомостей, зазначених у заяві та доданих документах, - штраф від 250 до 500 НМДГ (4250 - 8500 грн).

Невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов - тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1500 НМДГ (8500 - 25 500 грн).

Законом запроваджується Ліцензійний реєстр, до його формування органи ліцензування прийняті ними рішення оприлюднюють на своїх офіційних сайтах.

Нагадаємо, підприємцям відкрили цілодобову гарячу лінію

Верховний Суд уперше стягнув з колишнього директора компанії збитки у розмірі 4,3 млн грн

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини