Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національний банк знизив облікову ставку до 13,5%

13 грудня 2019, 09:35
227
0
Реклама

У листопаді 2019 року споживча інфляція стрімко уповільнилася - до 5,1% у річному вимірі, що було нижчим від очікувань Національного банку. В результаті облікову ставку знизять до 13,5% облікову ставку до 13,5%. Про це регулятор повідомляє на офіційному сайті.

Зниження облікової ставки до 13,5% ухвалене Рішенням Правління Національного банку України від 12 грудня 2019 року № 925-рш "Про розмір облікової ставки".

Що стало причиною уповільнення інфляції?

В основі цієї стійкої тенденції - поступове послаблення фундаментального тиску на ціни, ознакою якого є уповільнення базової інфляції, а також зниження цін на енергоносії. Інфляція суттєво уповільнилася внаслідок як зміцнення обмінного курсу гривні, так і поліпшення інфляційних очікувань. Ці фактори нівелювали тиск на ціни з боку стійкого споживчого попиту і слабшого врожаю окремих овочів.

Посилення гривні відбувалося внаслідок дії низки чинників:

- надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордному врожаю зернових та олійних культур, та продаж коштів від валютних залучень державних компаній. Приплив коштів іноземних інвесторів у гривневі облігації Уряду тривав, але не мав визначального впливу на валютний ринок на відміну від попередніх місяців.

- Національний банк активно викуповував надлишкову валюту для поповнення міжнародних резервів. Загалом із початку 2019 року обсяг чистих валютних інтервенцій сягнув понад 5,5 млрд дол. США.

Зміцнення обмінного курсу гривні зумовило стрімкіше зниження інфляції до цілі 5%, ніж передбачав останній (жовтневий) макроекономічний прогноз. Оновлений макроекономічний прогноз включно із майбутньою траєкторією інфляції Національний банк оприлюднить наприкінці січня.

Отже, сприятлива для зниження інфляції макроекономічна ситуація, подальший поступ у співпраці з МВФ та незмінний загалом баланс ризиків дали змогу Національному банку пришвидшити пом'якшення монетарної політики. Водночас решта ризиків, на які Національний банк звертав увагу під час попереднього рішення з монетарної політики, залишаються актуальними - облікова ставка залишається на рівні 15,5%. Вона почала діяти з 25 жовтня 2019 року.

Які є загрози для макрофінансової стабільності?

Зокрема, зберігається ризик посилення загроз для макрофінансової стабільності унаслідок судових рішень та тиску на Національний банк. Реалізація цих ризиків може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах необхідності здійснення пікових боргових виплат.

З-поміж зовнішніх ризиків не втратили актуальності такі:

- повне припинення транзиту газу з Росії територією України,

- посилення торговельних війн та підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках,

- ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку Росії.

Що в планах Національного Банку?

Оновлений прогноз буде оприлюднено в межах чергового перегляду макроекономічного прогнозу у січні. У ньому буде враховано, зокрема, вплив на майбутню інфляцію з боку споживчого попиту та ситуації на валютному ринку.

Крім того, Національний банк продовжить зважати на перебіг ключових внутрішніх реформ. Йдеться як про реформи, передбачені меморандумом про взаємодію між Урядом та Національним банком, так і про судову реформу як необхідну передумову забезпечення верховенства права в Україні.

Вирішили відкрити власний бізнес? Нагадаємо, що за допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН - можна онлайн реєструвати торгові марки в Україні, ЄС та США. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

Читайте також:

- Нацбанк змінив порядок використання платіжних карток

- Суд скасував критерії блокування податкових накладних

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини