Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Ціна на газ в опалювальний період не зростатиме

18 грудня 2019, 14:25
1386
0
Реклама

З 1 січня до 1 травня 2020 року українцям встановлять фіксований тариф на газ. Гарантована ціна встановлена у розмірі 6600 грн за тисячу кубометрів з ПДВ (без транспортування). Це на 12% нижче, ніж було у першому кварталі 2019 року.

У Міністерстві енергетики пояснили, що таке гарантована ціна та як нею скористатися.

Для чого потрібна гарантована ціна?

З 1 січня 2020 року ціни для населення та промисловості на газ мають бути ринковими. Зараз є дві різні ціни на газ: для населення - 5878 грн і для промисловості - 7755 грн за тис. кубометрів. Остання змінюється залежно від цін на газ у світі. Для населення ціну на газ контролювала держава, завдяки так званому механізму PSO, але цей механізм з 1 січня перестане діяти, ціна на газ для населення більше не регулюватиметься державою, а буде формуватися за ринковими умовами. Щоб захистити населення від можливого зростання цін Уряд разом з Нафтогазом напрацювали ринковий механізм для того, щоб гарантувати ціну, яка не буде коливатися.

Гарантована ціна автоматично діятиме для всіх українців з 1 січня 2020 року та становитиме 6 600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ. Остаточна вартість на газ коригуватиметься в залежності від ціни на розподіл і транспортування газу, яка є різною у кожному регіоні.

Чи можна обрати між гарантованою і ринковою ціною?

В усіх споживачів є вибір: залишитися в програмі чи вийти з неї і відмовитися від гарантованої квартальної ціни. Ті, хто готовий ризикувати і купувати газ за щомісячною ціною, можуть відмовитися від гарантованої ціни з 1 до 24 грудня. Для цього слід звернутися до газопостачальної компанії свого регіону, яка запропонує зручний алгоритм виходу з програми для своїх клієнтів. У разі зростання ринкових цін не буде можливості повернутися до квартальної ціни, якщо ви від неї відмовилися. Водночас, якщо ринкова ціна у січні буде нижчою, ніж гарантована, споживач не зможе відмовитись від квартальної, адже рішення щодо відмови необхідно прийняти до 24 грудня. Це принцип форвардних контрактів, так працюють на вільних ринках в усьому світі.

Якими можуть бути ринкові ціни?

Цього року в України закінчується договір про транзит газу, переговори про підписання нового контракту тривають дотепер. За прогнозами Нафтогазу, у разі відсутності транзиту з 1 січня 2020 року ціни на природний газ можуть досягти 10 751 грн за тисячу кубометрів без урахування ПВД та тарифів на транспортування і розподіл.

Уберегти майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS - повідомлення, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача).

Нагадаємо, що ціну на газ в грудні знижено

Читайте також:

Комунальникам можуть дозволити зламувати квартири для відключення ж/к послуг

При самостійному відключенні від опалення за послуги все одно доведеться платити: ВС

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини