Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд зобов’язав виплатити компенсацію за незручності, спричинені порушенням держорганом своїх обов’язків

23 грудня 2019, 12:47
4747
0
Реклама

Суть справи: позивач просив стягнути з міської ради 10 тис. грн моральної шкоди. Позов обґрунтовано тим, що відповідач не розглянув на пленарних засіданнях заяви позивача про відведення земельних ділянок у власність. Це питання розглядало Управління земельних ресурсів, яке листами повідомляло позивача про відсутність підстави для розгляду питання надання відповідних дозволів.

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги в частині відшкодування моральної шкоди у розмірі 2 тис. грн. Рішення обґрунтовано тим, що міська рада була зобов'язана в місячний термін розглянути на пленарному засіданні відповідні заяви позивача та прийняти рішення по суті питань, які порушено в цих заявах. Таким чином, відповідач допустив протиправну бездіяльність.

Однак апеляційний суд не погодився з таким висновком, відмовивши у задоволенні позову.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із рішенням суду першої інстанції, вказавши наступне.

Неналежне виконання органами державної влади чи місцевого самоврядування своїх повноважень, що призвело до порушення прав людини, свідчить про невиконання державою в особі відповідного органу її головного обов'язку перед людиною - утверджувати та забезпечувати її права.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Цивільного кодексу особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає, зокрема, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; приниженні честі, гідності, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Згідно із п. 6 ч. 1 ст. 5 КАС кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом, зокрема, прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб'єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Верховний Суд зазначив, що відсутність наслідків у вигляді розладів здоров'я внаслідок душевних страждань, психологічних переживань не свідчить про те, що позивач не зазнав страждань та приниження, а отже і не свідчить про те, що моральної шкоди не завдано.

ВС вказав, що психологічне напруження, розчарування та незручності, що виникли внаслідок порушення органом держави чи місцевого самоврядування прав людини, навіть якщо вони не потягли вагомих наслідків у вигляді погіршення здоров'я, можуть свідчить про заподіяння їй моральної шкоди.

Відповідну постанову по справі № 750/6330/17 ВС прийняв 27.11.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна тут.

Читайте також: зарплатні проекти на підприємствах можуть скасувати

На Платформі ЛІГА:ЗАКОН з'явився новий сервіс - Національний юридичний каталог України Liga:BOOK. Сервіс створений для юристів, а також для тих, хто хоче скористатися юридичні послуги.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини