Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС роз’яснив, коли нещасний випадок визнається пов’язаним із виробництвом

Реклама

Суть справи: позивач вказав, що під час виконання своїх трудових обов'язків охоронника, комбайнер вдарив його обличчя, від цього удару він упав, вдарився та отримав гостру закриту черепно-мозкову травму, що привело до погіршення стану його здоров'я та інвалідності.

Позивач просив визнати факт нещасного випадку на виробництві.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

Читайте також: зросли штрафи за порушення трудового законодавства

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС із таким висновком не погодилась і задовольнила позовні вимоги.

Відповідно до п. 16 Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, нещасні випадки, пов'язані із завданням тілесних ушкоджень іншою особою, або вбивство працівника під час виконання чи у зв'язку з виконанням ним трудових (посадових) обов'язків чи дій в інтересах підприємства незалежно від порушення кримінальної справи розслідуються відповідно до цього Порядку. Такі випадки визнаються пов'язаними з виробництвом (крім випадків, що сталися з особистих мотивів).

Верховний Суд зазначив, що виникнення конфлікту на ґрунті претензій щодо неналежного виконання трудових обов'язків охоронником підприємства свідчить про відсутність підстав для застосування винятку, передбаченого п. 16 Порядку.

Колегія суддів вказала, що позивач, перебуваючи на робочому місці на території підприємства, за безпечність умов праці якого відповідає роботодавець, внаслідок небезпечного виробничого фактора, а саме агресивних дій іншого працівника, що сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків, отримав тілесні ушкодження, тому нещасний випадок є таким, що пов'язаний з виробництвом.

Відповідну постанову по справі № 635/3143/17 ВС прийняв 09.01.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Зверніть увагу! 12 грудня ВР прийняла Закон, який істотно зменшить штрафи за порушення норм трудового законодавства (законопроект № 1233), але документ ще не передано на підпис Президенту. Детальніше про Закон читайте тут

Читайте також:

Сім трудових договорів, дистанційна робота та один вихідний на тиждень: що пропонує новий Закон про працю

ФОП без доходів та ЄСВ: сплачувати чи ні

Скільки ФОП повинен платити податків за себе і працівників у 2020 році

Дізнатись про потрапляння компанії до графіків планових перевірок державних органів нагляду та контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, сервіс дозволяє перевірити інформацію щодо сплати податків вашими контрагентами та можливе їх включення до санкційних списків України, ЄС, США та інших країн. Сервіс можна протестувати.

Підготуватися до перевірки контролюючих органів допоможе ресурс "Мистецтво оборони" Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини