Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При відчуженні будинку право власності на землю під ним переходить до нового власника

Реклама

Суть справи: між позивачем і відповідачем було укладено договір дарування будинку. Відповідно до умов договору сторони домовилися про передачу земельної ділянки, що знаходиться під будинком, у власність позивачу після виготовлення технічної документації. Оскільки дарувальник відмовився вчиняти будь-які дії для переоформлення та передачі ділянки, позивач просив суд визнати за ним право власності на земельну ділянку.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги. Суди вказали, що набувши право власності на житловий будинок, позивач одночасно набув і право власності на земельну ділянку, на якій він розташований.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.

Читайте також: що робити, якщо на вас оформили кредит без вашої згоди

Відповідно до ч. 1 ст. 120 Земельного кодексу (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Верховний Суд вказав, що зазначені норми закріплюють загальний принцип цілісності об'єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об'єкт розташований.

Колегія суддів зазначила, що за загальним правилом, особа, яка набула права власності на будівлі чи споруди, або їх частини стає власником відповідної земельної ділянки, або її частини на тих самих умовах, на яких вона належала попередньому власнику, якщо інше не передбачено в договорі відчуження нерухомості.

Відповідну постанову по справі № 364/515/19 ВС прийняв 26.12.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також буде цікаво: При розірванні шлюбу половина суми за кредит стягується з іншого з подружжя: суд

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини