Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес озвучив пріоритети на 2020 рік

Реклама

ЄБА виділила 10 пріоритетів, які допоможуть бізнесу та країні розвиватись:

1. Протидія тіньовій економіці, яка, залежно від сектору, коливається від 25% до 60%, що створює нерівні правила гри на ринку та заважає прозорому бізнесу рухатись вперед. Йдеться про боротьбу з контрабандою та фальсифікатом, захист прав інтелектуальної власності, тощо.

2. Зниження податкового навантаження на фонд оплати праці та тиску на легальний бізнес.

3. Стимулювання скорочення утворення та утилізації забруднюючих речовин підприємствами промисловості в рамках виконання міжнародних зобов'язань України та європейський підхід у питанні сортування відходів (запровадження розширеної відповідальності виробника), адже зараз понад 93% відходів вивозиться на сміттєзвалища і лише 4,18% відсортовується.

4. Продовження гармонізації законодавства України з нормами ЄС, аби українська продукція відповідала європейським вимогам та бізнес не мав труднощів з постачання продукції з та до ЄС. Зокрема, прийняття проєкту закону про ветеринарну медицину, впровадження європейських стандартів контролю безпечності продукції, наприклад, на наявність небезпечного для людини захворювання сальмонельозу у птиці), фармацевтична сфера, адаптація вимог маркування, до прикладу, на косметику, тощо.

5. Прийняття сучасного трудового законодавства. Відкрити ринок праці України для якісних міжнародних спеціалістів, змінити ще радянський Кодекс законів про працю в Україні, який на сьогодні діє, сучасним документом.

6. Охорона здоров'я. Перш за все, забезпечення продовження медичної реформи, наявність прозорих критеріїв для подальшого розширення програми «Доступні ліки» та контроль якості ліків. Крім того, окрему увагу все ж варто приділяти розвитку галузі клінічних досліджень та збільшенню кількості проектів, аби розширити доступ важкохворих пацієнтів до інноваційного і безоплатного лікування, тощо.

7. Сприяння розвитку міжнародної торгівлі. Йдеться про вирішення питання нестачі автодозволів на міжнародні вантажні перевезення, що наразі створює суттєві перешкоди вільній торгівлі, стоїть на заваді належному виконанню договірних зобов'язань українських підприємств перед європейськими клієнтами та в цілому негативно впливає на бізнес-клімат в Україні. Крім того, запровадження промислового безвізу (підписання Угоди АСАА).

8. Впровадження ринку землі шляхом прийняття Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

9. Сприяння інноваціям, розвитку освіти і впровадженню нових технологій в бізнесі і в державному управлінні. Йдеться про діджиталізацію комунікації між бізнесом та державою, подальший розвиток cashless, побудову сучасної системи освіти - необхідні інвестиції в розвиток людського капіталу, сфери технологій, розбудову інноваційної економіки, що має стати підґрунтям для подальшого економічного та соціального зростання країни.

10. Стимулювання інвестиційної привабливості України загалом та регіонів, зокрема. Минулий рік приніс важливі зрушення у напрямку делегування певних державних функцій та активів приватному сектору - як-то запуск «великої» приватизації та механізму концесії.

Спростити процес сплати податків та подачу звітності до держорганів допоможе бот-бухгалтер ReporTax для ФОП. ReporTax показує податкову заборгованість та дозволяє її cплатити.

Читайте також: Бізнес визначився, чого очікувати від долара в 2020

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини