Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можуть юрособи мати однакові комерційні найменування

Реклама

Особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 11 лютого 2020 року у справі № 904/2826/18.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Позов було подано про зобов'язання Первинної профспілкової організації Публічного акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат» (далі - Організація) припинити використання комерційного (фірмового) найменування Публічного акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат» та ПАТ «КЗРК» шляхом виключення зі своєї назви цього найменування і внесення відповідних змін до установчих документів відповідача і до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Позовні вимоги обґрунтовані неправомірністю використання відповідачем комерційного найменування «Криворізький залізорудний комбінат» і «КЗРК», яке є частиною повної та скороченої назви позивача. Це може ввести в оману споживачів щодо справжньої діяльності підприємства та завдати шкоди діловій репутації позивача.

Ви можете оперативно знаходити судові рішення, відслідковувати інформацію про контрагентів та отримувати всі необхідні інструменти для щоденної юридичної роботи за допомогою Професійного рішення для юридичних департаментів та компаній.

Рішенням місцевого суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, у задоволенні позову відмовлено, оскільки законодавчої заборони у використанні в найменуванні професійних спілок найменування іншої юридичної особи - підприємства, на якому діє така спілка, не існує; діяльність позивача і відповідача жодним чином не перетинаються у сфері продажу товарів та послуг, відповідач представляє інтереси членів професійної спілки, але не з комерційною метою.

Позиція Верховного Суду

КГС ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Ч. 4 ст. 489 ЦК передбачена можливість осіб мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізують, та послуг, які ними надаються.

Відповідач, будучи неприбутковим громадським об'єднанням (профспілкою), не виробляє товарів і не надає послуг у комерційній сфері. Тому часткове співпадіння найменувань юридичних осіб - Товариства й Організації, в принципі не може ввести споживачів в оману - через відсутність товарів чи послуг у профспілки.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Перед початком бізнес-відносин з контрагентом не зайвим було б перевірити репутацію майбутнього партнера. Допоможе в цьому сервіс CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Також читайте:

Чи законно не сплатити зарплату звільненому працівнику через військовий конфлікт;

Набуття права власності на майно відбувається до його держреєстрації;

ВС вказав, коли з боржника стягнуть навіть не зареєстроване за ним майно.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини