Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Водія оштрафують на 425 грн за забутий вдома страховий поліс

Реклама

Водій повинен сплатити штраф розміром 425 грн, якщо не має при собі поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 19 лютого 2020 року у справі № 545/3654/16-а.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Водія було притягнуто до відповідальності, зокрема, за відсутність при собі поліса обов'язкового страхування цивільної-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, чим порушив вимоги п. 2.1 (г) ПДД. Водій звернув на себе увагу поліцейських внаслідок зупинки на перехресті. Постановою у справі про адміністративне правопорушення водія притягнено до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 та ч. 1 ст. 126 КпАП.

Апеляційний суд погодився з рішенням суду попередньої інстанції у цій частині.


Позиція Верховного Суду


ВС погодився з рішенням місцевого та апеляційного судів.

Відповідно до Закону "Про Національну поліцію", поліцейський має право вимагати в особи пред'явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, в тому числі у випадках:

- якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

- якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події.

Відповідно до п. 2.1 (ґ) ПДР водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

Ви можете оперативно знаходити судові рішення, відслідковувати інформацію про контрагентів та отримувати всі необхідні інструменти для щоденної юридичної роботи за допомогою Професійного рішення для юридичних департаментів та компаній.

Відповідно до п. 21.1 ст. 21 Закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників" забороняється експлуатація транспортного засобу (за винятком транспортних засобів, щодо яких не встановлено коригуючий коефіцієнт в залежності від типу транспортного засобу) без поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, чинного на території України.

Згідно з п. 21.3 ст. 21 вказаного Закону, при використанні транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов'язана мати при собі страховий поліс (сертифікат). Страховий поліс пред'являється посадовим особам органів, визначених у пункті 21.2 цієї статті, на їх вимогу.

Частиною 1 ст. 126 КпАП передбачено, що керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка"), - тягне за собою накладення штрафу в розмірі 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 грн).

Розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши повнофункціональний тестовий доступ.

Також читайте:

П'яного водія не притягнуть до відповідальності, якщо протокол складений з порушеннями;

За якої помилки поліцейського штраф за порушення ПДР сплачувати не потрібно;

За страховою виплатою можна звертатися одразу до суду.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини