Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність коштів на орендну плату не може вважатися форс-мажором

Реклама

У ТПП України нагадують, що лише наявність події форс-мажору автоматично не звільняє від відповідальності сторону, що посилається на неї.

Стороні, яка посилається на форс-мажор, необхідно довести, що вона не могла уникнути наслідків такої події.

Відповідно до законодавства України та міжнародної практики до форс-мажору не відносяться: відсутність необхідних коштів або відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язань; недодержання своїх обов'язків контрагентом боржником.

Тому, відповідаючи на стандартні запитання щодо неможливості виконання кредитних, лізингових, орендних зобов'язань та ін., пов'язаних із відсутністю коштів, це не буде вважатися форс-мажорними обставинами.

У такому випадку ТПП України рекомендує, посилаючись на форс-мажорні обставини, звертатися до банків, податкової та інших організацій, перед якими ви не можете виконувати фінансові операції в зв'язку з відсутністю коштів.

Крім того, за практикою засвідчення форс-мажорних обставин сторона не може посилатися на форс-мажорні обставини, які існували на момент укладання договору та які можна було передбачити.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.


Читайте також:

Оренда під час карантину: платити не можна домовитися

Форс-мажорні обставини під час карантину: юридичні аспекти та наслідки для бізнесу

Як отримати сертифікат про форс-мажорні обставини

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини