Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рейдери готуються до відкриття ринку землі

Реклама

Головними об'єктами рейдерських атак сьогодні є компанії аграрного сектору. Однією з причин, що активізувала рейдерські схеми, стало зняття мораторію на продаж землі. Про це говорили представники держави та громадських об'єднань, що взяли участь у круглому столі "Карантинне рейдерство" від компанії ЛІГА:ЗАКОН.

"Фактично весь вал рейдерства спрямовується на агропідприємства, і лише десята частина усіх звернень - на промислові компанії", - зазначив Андрій Семидідько, керівник і засновник Антирейдерського союзу підприємців України. Одна з причин активності рейдерів - відкриття ринку землі. "Ще наприкінці 2019 року ми відчували певну "нервовість" в секторі АПК, яка стосувалась очікуваного запуску ринку землі та пов'язаних з цим юридичних невирішених питань", - зауважила Ольга Трофімцева, експерт з агропромислової галузі, громадський діяч, екс-міністр аграрної політики та продовольства України. За її словами, багато випадків рейдерства пов'язано з неповнотою відомостей Держгеокадастру про земельні ділянки, реєстрація яких відбулася до 1 січня 2013 року. Проте учасники круглого столу наголошують і на інших схемах, поширених в АПК.

1. Захоплення ділянок і збір із них чужого врожаю або здійснення власного посіву. Коли у власності сільгосппідприємства 200-300 гектарів землі - вчасно помітити й зупинити такі дії доволі складно.

2. Заволодіння податковим кредитом або правом на відшкодування ПДВ. Банки фактично продають заборгованості й борги своїх кредиторів компаніям, які через реєстраторів перетворюють право вимоги на право власності.

3. Захоплення приміщень силовим методом і ведення переговорів.

"Зараз мають проводитись активні регуляторні напрацювання щодо підготовки до відкриття ринку землі. Об'єднання реєстрів, включно з Держгеокадастром та іншими реєстрами майнових прав, - один із шляхів хоча б часткового вирішення проблеми рейдерства у сфері АПК", - зауважила О. Трофімцева. За її словами, Антирейдерський закон не захищає відомості, що містяться в Держреєстрі юридичних та фізичних осіб, а саме цей Реєстр відіграє ключову роль у питаннях майнових прав і рейдерства.

Як захистити себе?

На думку учасників круглого столу, до відкриття ринку землі й перерозподілу майнових прав активність рейдерів не зменшиться. Саме тому аграрним підприємствам потрібно заздалегідь звернути увагу на юридичний захист бізнесу.

Заступник Міністра юстиції України з питань держреєстрації Ольга Оніщук:

"Найчастіше скарги на рейдерські дії надходять від тих власників, які самі не потурбувались про власний захист і "по суті відчинили свої двері для рейдерів". Звертаю увагу насамперед власників аграрних великих та невеликих підприємств: примушуйте свою юридичну службу працювати на ваш захист не після, а до того, як почалися проблеми. Ми бачили навіть невеликі компанії, які настільки грамотно будували превентивні заходи в документації, що у них таких захоплень немає і не може бути".

Андрій Семидідько, керівник і засновник Антирейдерського союзу підприємців України:

"Підприємцю необхідно заздалегідь подбати про всі документи, що підтверджують право власності. Зверніть увагу, що у всієї власності є одна спільна "родова травма" - процес переходу з держвласності у приватну - це стосується квартир, приміщень, землі тощо. Якщо ви стали об'єктом атаки - будьте активними, публічними, об'єднуйтеся з підприємцями, що опинилися в такій самій ситуації. І всі ситуації вирішуйте лише у правовому полі, не намагаючись відкупитись грошима".

Віталій Черепаха, керівник офісу МДО ВРУ "Антирейдерська коаліція":

"Я чітко усвідомлюю, що на старті цієї земельної реформи тут буде Wild Wild West. Поки перерозподіл земель не відбудеться - спокою на цьому ринку у цій правовій площині не буде. Тому потрібно створювати власну систему захисту.

Служба безпеки - це не обов'язково той боєць, який стоїть на дверях. Ним може бути, наприклад, SMS-МАЯК, який спрацює як тривожна кнопка. Але за цим сигналом має слідувати миттєва і правильна реакція, яка може стосуватися різних галузей права - адміністративного, корпоративного і навіть кримінального. Зверніть увагу, що обирати треба відповідний спосіб захисту своїх прав. Це не завжди Мін'юст - багато ситуацій мають вирішувати правоохоронні органи".

Зауважимо, сервіс SMS-МАЯК повідомляє не лише про зміни, що сталися, але і про спроби внести такі зміни, а відомості про юридичних осіб, їх учасників і керівників в автоматичному режимі можна контролювати за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Обидва сервіси також доступні в екосистемі з управління ризиками LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини