Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомога по частковому безробіттю: як роботодавцям отримати фінансову підтримку

Реклама

Київський міський центр зайнятості пропонує покроковий алгоритм дій: "Як роботодавцю отримати допомогу по частковому безробіттю".

Про механізм надання допомоги по частковому безробіттю ми писали раніше.

Кошти надає Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Працівники зможуть отримати допомогу з часткового безробіття, якщо через карантин, підприємство зупинило чи скоротило діяльність. На допомогу можуть розраховувати як будь-які суб'єкти малого чи середнього підприємництва, у т. ч. готелі, кафе, ресторани, так і великі підприємства. Підстави - статті 47, 47-1 Закону України «Про зайнятість населення».

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію або працюють за сумісництвом).

Про дистанційну роботу на підприємстві читайте читайте у свіжому номері БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Крок 1. ВИБІР ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Роботодавець протягом 30 календарних днів з дня зупинення/скорочення діяльності, звертається до центру зайнятості за місцем сплати ЄСВ.

Для уточнення місця сплати ЄСВ скористайтеся «Електронним кабінетом» на сайті ДПС

Крок 2. ПІДГОТОВКА ПАКЕТУ ДОКУМЕНТІВ

До пакету входить:

1) заява у довільній формі

(у якій також зазначається інформація про належність роботодавця до суб'єктів малого або середнього підприємництва відповідно до Господарського кодексу України, та до якої додаються копії підтверджуючих документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до центру зайнятості документів, передбачених цим пунктом)

2) засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності

3) відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину згідно з статтею 471 Закону України „Про зайнятість населення”

(у яких зазначається: прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний державний орган і мають відмітку в паспорті)

4) довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

Крок 3. ПОДАННЯ ПАКЕТУ ДОКУМЕНТІВ

Пакет документів надається до центру зайнятості одним із зручних способів:

У скриньку розміщену на вході центру зайнятості (оригінал).

Поштовим відправленням (оригінал).

На e-mail центру зайнятості (у форматі скан-копії).

Кожен центр зайнятості має електронну поштову скриньку, на яку можна подати пакет документів.

Крок 4. ПЕРЕВІРКА ЦЕНТРОМ ЗАЙНЯТОСТІ ПАКЕТУ ДОКУМЕНТІВ

Протягом 3 робочих днів центр зайнятості перевіряє пакет документів, наданий роботодавцем, на відповідність та відсутність помилок. У разі виявлення помилок повідомляє роботодавця, який має право протягом 5 робочих днів надати виправлений пакет документів.

Крок 5. УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ ЦЕНТРОМ ЗАЙНЯТОСТІ

Протягом 3 робочих днів відповідний обласний чи Київський міський центр зайнятості зобов'язаний прийняти рішення стосовно надання допомоги.

Крок 6. УКЛАДАННЯ ДОГОВОРУ

Протягом 3 робочих днів з дня прийняття позитивного рішення центр зайнятості укладає договір з роботодавцем про надання допомоги.

Якщо роботодавець подав пакет сканованих документів, то при укладенні договору він надає їх оригінали.

Крок 7. ПЕРЕРАХУНОК КОШТІВ РОБОТОДАВЦЮ

Щомісяця роботодавець надає центру зайнятості відомості про осіб, у яких виникло право на допомогу (відповідно до Додатку 2 Порядку). Центр зайнятості протягом 3 робочих днів після отримання коштів на свій рахунок перераховує їх роботодавцю.

Крок 8. ВИПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ

Роботодавець виплачує працівникам кошти у строк не більше ніж 3 робочі дні після їх надходження за окремою платіжною відомістю.

Щоб тримати у фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким ви довіряєте і ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини