Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які зміни можуть вносити податківці в оприлюднений план-графік: Верховний Суд

Реклама

Нормами ст. 77 ПК не передбачено коригування (оновлення) вже оприлюдненого плану-графіка, як і не передбачено можливості формування місячних, квартальних чи інших різновидів планів-графіків перевірок щодо дотримання податкового законодавства та не встановлено строки для їх оприлюднення, не закріплено право контролюючого органу на коригування (оновлення) оприлюдненого плану-графіка перевірок (крім випадків зміни найменування суб'єкта господарювання та виправлення технічних помилок).

Відповідне положення міститься у постанові ВС від 8 жовтня 2019 року у справі № 826/11217/18.

Обставини справи

Підприємство звернулося до суду з адміністративним позовом до ДФС, у якому просило визнати протиправним та скасувати наказ ДФС "Про проведення документальної планової виїзної перевірки ТОВ "КУН-УКРАЇНА" , як такий, що прийнятий контролюючим органом за відсутності підстав для проведення перевірки.

З посиланням на норми пункту 77.1 статті 77 Податкового кодексу та Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, позивач зазначає, що план-графік документальних планових перевірок має бути відкритим та сформованим на цілий рік не пізніше 25 грудня, що передує року, в якому буде здійснено перевірку. Чинним законодавством України не передбачено коригування у поточному році вже сформованого і затвердженого річного плану-графіка проведення перевірок шляхом включення до нього нових платників податків.

Суд першої інстанції рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов позивача задовольнив.

ДФС подало касаційну скаргу.

Позиція Верховного Суду

ВС погодився з рішеннями попередніх судів, з огляду на таке.

План-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки. Оновлення річного плану-графіка здійснюється у разі його коригування.

Нормами статті 77 ПК не передбачено коригування (оновлення) вже оприлюдненого плану-графіка, як і не передбачено можливості формування місячних, квартальних чи інших різновидів планів-графіків перевірок щодо дотримання податкового законодавства та не встановлено строки для їх оприлюднення, не закріплено право контролюючого органу на коригування (оновлення) оприлюдненого плану-графіка перевірок.

Як вже зазначено, згідно з Порядком план-графік для документальних планових перевірок щодо дотримання податкового законодавства має бути річним; формування квартального плану-графіка передбачено тільки для проведення перевірок з питань державної митної справи.

Суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованого висновку, що включення до затвердженого і оприлюдненого річного плану-графіка проведення перевірок в поточному році інших платників податків не відповідає нормам пункту 77.1 статті 77 ПК. Врегулювання порядку проведення податкових перевірок на рівні закону свідчить, що законодавцем це питання розуміється в контексті гарантій прав платників податків. Ці гарантії однорідні із загальними гарантіями захисту від необмеженого державного контролю. Так, відповідно до частини першої статті 5 Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" внесення змін до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) не допускається, крім випадків зміни найменування суб'єкта господарювання та виправлення технічних помилок.

Процедурні порушення при призначенні перевірки мають наслідком протиправність прийнятого керівником податкового органу наказу про проведення перевірки.

Зауважимо, що в останніх змінах до Податкового кодексу (Закон № 466) встановлено, що допускатиметься внесення змін до плану-графіка не частіше за один раз в першому і один в другому кварталі відповідного року, крім випадків, коли зміни пов'язані зі змінами найменування платника податків, який вже був включений в план-графік, і виправлення технічних помилок. Детальніше про новації податкової реформи читайте тут

Для побудови виграшної стратегії захисту в суді необхідно багато часу приділяти вивченню правових прецедентів і норм права. ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексне рішення LIGA360:АДВОКАТ, яке об'єднує головні інструменти для ефективної роботи адвоката в єдиному робочому просторі. Крім зручного доступу до найбільшої бази НПА, судових рішень та інформації про компанії й підприємців, ви отримуєте низку додаткових переваг: сповіщення про зміни в законодавчому полі, нові судові рішення, стан контрагентів; створення бази корисних посилань; персональну стрічку новин за обраними темами та джерелами.

Ознайомитися з ще 15 цікавими рішеннями з податкових спорів можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини