Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив ще одну підставу для скасування штрафу у податковій сфері

Реклама

Порушення порядку проведення розрахунків, зокрема, несвоєчасне оприбуткування готівкових коштів у книзі обліку розрахункових операцій, є разовим правопорушенням, оскільки таке правопорушення немає триваючого характеру й завершується у момент здійснення розрахунку. Так, початком відліку строку для накладення адміністративного стягнення є день вчинення адміністративного правопорушення.

Відповідне положення міститься у постанові ВС від 19 травня 2020 року у справі № 404/1794/16-а.

Незамінний інструмент для роботи адвокатів та юристів! Система аналізу Verdictum містить 85 млн судових рішень з господарських, цивільних, кримінальних та адміністративних справ, відображає історію проходження справ та подібні рішення. Швидко аналізуйте правові позиції Верховного Суду, моніторте розклад судових засідань та завантаженість суддів. Придбайте Verdictum прямо зараз.

Обставини справи

Особа звернулася до суду з позовом до ДФС, у якому просила визнати протиправними дії відповідача щодо винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення та штрафу щодо порушення порядку проведення готівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), а саме: неоприбуткування готівкових коштів у повній сумі їх фактичного надходження у книзі обліку розрахункових операцій на загальну суму 299,39 грн.

Постановою суду першої інстанції у задоволені позову відмовлено, але апеляційний суд частково позов задовольнив.

Приймаючи таке судове рішення апеляційний суд виходив з того, що проступок з формальним складом за ч. 1 ст. 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення є закінченим з моменту несвоєчасного оприбуткування готівкових коштів в книзі обліку розрахункових операцій згідно фіскального чека, а тому дії, що ставляться за вину позивачці, не можуть визначати проступок триваючим, бо не викликають перебування у протиправному стані. З огляду на це, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що адміністративне стягнення на позивача накладено поза межами двомісячного строку, що є підставою для скасування спірної постанови.

ДФС подала касаційну скаргу.

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Позиція Верховного Суду

ВС погодився з рішенням апеляційного суду, з огляду на таке.

Як вбачається зі змісту ст. 38 КУпАП початком відліку строку для накладення адміністративного стягнення є день вчинення адміністративного правопорушення. Вказана стаття не передбачає інших умов відліку цього строку, крім як для триваючих правопорушень.

Поряд з цим, колегія суддів звертає увагу, що норми КУпАП не містять визначення поняття "триваюче правопорушення". Проте, як зазначено у листі Міністерства юстиції України № 6802-0-4-13/11, в теорії адміністративного права "триваючими" визначаються правопорушення, які, почавшись з якоїсь протиправної дії або бездіяльності, здійснюються потім безперервно шляхом невиконання обов'язку. Початковим моментом такого діяння може бути активна дія або бездіяльність, коли винний або не виконує конкретний покладений на нього обов'язок, або виконує його не повністю чи неналежним чином.

Проаналізувавши обставини справи та юридичний склад правопорушення, вчиненого позивачкою, колегія суддів дійшла висновку, що порушення порядку проведення розрахунків, зокрема, несвоєчасне оприбуткування готівкових коштів у книзі обліку розрахункових операцій, є разовим правопорушенням, оскільки таке правопорушення немає триваючого характеру й завершується у момент здійснення розрахунку (в даному випадку це дата фіскального чека - 8 липня 2014 року).

Такий висновок узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 18 грудня 2019 року у справі № 158/286/17.

Таким чином, колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції, що оскільки контролюючим органом прийнято спірну постанову про притягнення позивачки до адміністративної відповідальності та накладення адміністративного стягнення поза межами строку, передбаченого ст. 38 КУпАП, така постанова є протиправною та підлягає скасуванню.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини