Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До процедури банкрутства внесуть зміни

Реклама

5 червня ВР прийняла Закон «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» (проект № 2276). Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

На порталі судової влади розкрили ключові зміни закону.

Зокрема, частини другої статті 34 Кодексу доповнено нормою про необхідність подання кредитором при зверненні до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство судового рішення, яке набрало законної сили, та за яким не сплив строк пред'явлення його до виконання. У зв'язку з цим таку підставу для відмови господарським судом у відкритті провадження у справі про банкрутство, як наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження, необхідно змінити на наступну підставу: "кредитором не додано до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство судового рішення, яке набрало законної сили, відповідно до вимог частини другої статті 34 цього Кодексу".

Нагадаємо, перевірити вашого контрагента на благонадійність і дізнатися про наявність відкритих процедур банкрутства можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Протокол про проведення аукціону та акт про придбання майна на аукціоні є підставою для видачі нотаріусом свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів) та державної реєстрації права власності або іншого майнового права на нерухоме майно в порядку, передбаченому законодавством. Послуги нотаріуса в такому разі оплачує покупець

Прикінцеві та перехідні положення Кодексу доповнюються статтями 2-1 та 4-1, якими визначено наступне:

До дня початку функціонування ЄСІТС призначення арбітражного керуючого здійснюється з урахуванням наступних особливостей:

- заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого;

- ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву цього арбітражного керуючого про участь у справі.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в заяві ініціюючого кредитора.

Господарський суд самостійно призначає арбітражного керуючого з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру, у порядку, що діяв до дня введення Кодексу в дію, шляхом застосування автоматизованої системи, у разі якщо:

- заява не містить пропозиції щодо кандидатури арбітражного керуючого;

- до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не додано заяви цього арбітражного керуючого про участь у справі;

- запропонованого арбітражного керуючого не може бути призначено з підстав, визначених ч.3 ст.28 Кодексу;

- заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство подано боржником - юрособою.

Крім того, провадження у справах про банкрутство боржників - казенних підприємств та бюджетних установ, а також санація таких боржників до відкриття провадження у справі про банкрутство не допускаються.

Читайте також: Відповідальність керівника по боргах компанії: нові виклики

З базою актуальних оголошень про банкрутство та ліквідацію суб'єктів господарювання можна ознайомитися в модулі «Банкрутство» ІПС ЛІГА:ЗАКОН, а модуль «Алгоритми дій для бізнесу» містить покрокові інструкції, подані у вигляді інфографіки, щодо загальної процедури банкрутства юридичної особи, процедури санації та ліквідації. Крім того, у модулі наведено схему загального перебігу процедури банкрутства фізичної особи. Отримати тестовий доступ до ІПС можна за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини