Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити, якщо заблокували ПН/РК: роз'яснення податківців

Реклама

Головне управління ДПС у м. Києві роз'яснює порядок дій платників податків у разі зупинки реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

У разі зупинки реєстрації ПН/РК першочергово необхідно з'ясувати причину зупинки, а саме ознайомитись з Квитанцією №1, що надходить до електронного кабінету платника і є підтвердженням зупинки.

Варіант перший - у квитанції зазначено п.1-8 Критеріїв ризиковості платника ПДВ. Це свідчить про те, що платника віднесено до переліку ризикових платників. Платник податку отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку через електронний кабінет у день прийняття такого рішення Комісією регіонального рівня. У рішенні зазначається підстава, відповідно до якої встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Також, Комісією регіонального рівня розглядається питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або отримання інформації та копій відповідних документів від нього, що свідчать про невідповідність таким критеріям.

Комісія регіонального рівня постійно проводить моніторинг щодо відповідності/ невідповідності платників податку критеріям ризиковості. В даному випадку першочергово рекомендується подати документи в електронній формі до Комісії для виключення платника з переліку ризикових, згідно процедури визначеної постановою КМУ України від 11.12.2019 № 1165.

Варіант другий - у квитанції зазначено п.1- 6 Критеріїв ризиковості здійснення операцій, а саме:

п.1 - відсутність товару/послуги, зазначеної в ПН, поданій для реєстрації в ЄРПН, у таблиці даних платника податку на додану вартість (далі - платник податку) як товару/послуги, що на постійній основі постачається, та обсяг постачання товару/послуги, зазначений у ПК/РК до ПН на збільшення суми податкових зобов'язань, яку подано для реєстрації в Реєстрі, дорівнює або перевищує величину залишку;

п. 2 - відсутність ліцензій, виданих органами ліцензування;

п. 3 - відсутність актуального запису в Реєстрі платників акцизного податку з реєстрації пального;

п. 4 - складення РК до ПН, що складена на отримувача платника податку, що передбачає зміну номенклатури товару/послуги (згідно з УКТЗЕД);

п. 5 - перевищення суми компенсації вартості зазначеної в РК на зменшення суми податкових зобов'язань;

п. 6 - складення РК на зменшення податкових зобов'язань до ПН,  складеної на неплатника податку у строк, що перевищує 14 календарних днів.

В даному випадку, необхідно надати письмові пояснення та копії документів в електронній формі до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного у ПН/ РК.

Письмові пояснення та копії документів подаються до ДПС в електронній формі засобами електронного зв'язку.

Перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК в Реєстрі наведено в наказі МФУ від 12.12.2019 № 520.

Рішення приймаються Комісією регіонального рівня - протягом п'яти робочих днів та надсилається в електронному вигляді платнику.

Контролювати ризики блокування ПН зручно у сервісі онлайн-звітності REPORT. Актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручніша система керування ПДВ. Замовляйте тестовий доступ на 7 днів та переконайтеся самі.  

У разі, якщо платник податків не згодний з рішенням регіональної комісії він може його оскаржити рішення в адміністративному порядку до ДПС України протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності рішенням комісії контролюючого органу про відмову у реєстрації ПН/РК в Реєстрі.

Рішення комісії ДПС з питань розгляду скарг не підлягає подальшому адміністративному оскарженню та може бути оскаржене в судовому порядку.

Яка ж існує проблематика під час подання платниками пояснень та документів до ПН/РК, реєстрацію яких зупинено? 

По-перше, подання платником повідомлення про розблокування ПН/РК, в той час як платника віднесено до переліку ризикових платників податків  згідно п.1-8 «Критеріїв ризиковості платників податків». У разі віднесення платника податку до переліку ризикових, відповідно п.1-8 «Критеріїв ризиковості платників податків» першочергово необхідно надати документи до ГУ ДПС у м. Києві на виключення з переліку ризикових. Алгоритм дій платника визначено у Постанові № 1165.

 Також, проблемними питаннями під час подання платниками пояснень та документів до ПН/РК, реєстрацію яких зупинено є:

- ненадання платниками письмових пояснень щодо операцій, за результатами яких складено податкові накладні/розрахунки коригування. Порядком прийняття рішень передбачено, що рішення про відмову в реєстрації може бути прийнятим у разі не надання письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної в податковій накладній /розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі;

- ненадання платниками документів, що підтверджують взаємовідносини з постачальниками та покупцями товарів (робіт/послуг) або ж надання документів, оформлених із порушенням  законодавства.

- ненадання документів, що підтверджують джерело походження (придбання) товарів (робіт, послуг), що реалізуються;

-  надання документів, що не відповідають умовам наданих договорів, укладених з постачальниками та покупцями товарів (робіт/послуг), а саме умовам поставки та порядку розрахунків;

- ненадання дозвільних документів (ліцензій, тощо), наявність яких передбачена законодавством;

- ненадання документів щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

Звернутися за консультацією з питання зупинки ПН/РК та з питання виключення з переліку ризикових платників податку  можливо за номерами телефонів: 073-111-26-15, 067-111-26-15 (для платників міста Києва).

Читайте також:

Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК

За несвоєчасну реєстрацію ПН/РК штрафувати не будуть до кінця карантину

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини