Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За втрату первинних документів ФОПам доведеться сплатити штраф 1020 грн

Реклама

У ГУ ДПС у Київській області проінформували, що платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників. Так, платники єдиного податку I і II груп та платники єдиного податку III групи (ФОП), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.    Платники єдиного податку третьої групи (ФОП), які є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів та витрат.

При заповненні податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця використовуються дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат,  а їх показники повинні бути підтверджені первинними документами, які мають право вивчати та перевіряти контролюючі органи під час проведення перевірок.

Зверніть увагу на чат-бот для ФОП II і III груп єдиного податку ReporTax, який розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність. Також можна вести книгу обліку доходів просто у боті, а наприкінці місяця він автоматично підраховуватиме загальну суму доходу та податок до сплати.

ФОП - платники єдиного податку I - III груп зобов'язані забезпечити зберігання первинних документів, на підставі яких заповнювалися дані Книги обліку, що використовувалися для складання податкової декларації, або інші первинні документи, які використовуються для складання податкової звітності по іншим податкам і зборам - у разі їх сплати. Такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації платника єдиного податку - ФОП або іншої податкової звітності, для складення якої вони використовуються, а у разі ліквідації платника податків документи за період його діяльності не менш як 1095 днів, що передували даті його ліквідації, які зберігалися в органі ДПС, в установленому законодавством порядку передаються органом ДПС до архіву.  

Незабезпечення платником ЄП ФОП зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.
Ті самі дії, вчинені платником ЄП ФОП, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень.

Ознайомитися з базою документів у формі відповідей ДПС на запитання платників податків за всіма напрямками чинного податкового законодавства можна в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. База перебуває в актуальному стані, доповнюється новими запитаннями-відповідями. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини