Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОПа можуть оштрафувати за втрату Книги обліку

Реклама

Податківці нагадали, що Форми книги обліку доходів для платників єдиного податку та порядки їх ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 N 579, а п. 44.5 ст. 44 ПКУ встановлено, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів), зокрема, контролюючий орган за місцем обліку.

Відновити втрачені документи необхідно протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу. У разі надання платником податків повідомлення та неможливості проведення його перевірки у зв'язку з втратою, пошкодженням або достроковим знищенням документів строки проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки , але на строк не більше ніж 120 днів.

Якщо платник не відновив документів або їх повторно втратив чи пошкодив після використання права на їх відновлення, вважається, що такі документи були відсутні. Відповідно до п. 6.10 глави 6 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого аказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 N 88, зі змінами, у разі втрати Книги обліку ФОП - платник єдиного податку повинен звернутися до органів внутрішніх справ для подання заяви про втрату Книги обліку та отримати довідку про надання такої заяви.

Книги обліку мають зберігатися у платника податку протягом 3 років. Відповідно до п. 121.1 ст. 121 ПКУ незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом строків їх зберігання, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень.

Нагадає підприємцям, коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Статтею 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-136 грн). Ці ж дії вчинені повторно протягом року - штраф у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-136 грн).

Отже, у разі втрати фізичною особою - підприємцем Книги обліку до неї застосовується адміністративна та фінансова відповідальність, якщо Книгу обліку не відновлено протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу, або у строк не більше ніж 120 днів (у разі неможливості проведення перевірки платника податків).

 Ознайомитися з базою документів у формі відповідей ДПС на запитання платників податків за всіма напрямками чинного податкового законодавства можна в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. База перебуває в актуальному стані, доповнюється новими запитаннями-відповідями. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини