Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Укрпатент замінять новим органом у сфері інтелектуальної власності

Реклама

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно створення національного органу інтелектуальної власності № 703-IX офіційно опублікований і набуває чинності 14 жовтня 2020 року.

Запроваджується дворівнева система держуправління: Мінекономіки забезпечуватиме формування і реалізовуватиме державну політику у сфері інтелектуальної власності, а НОІВ виконуватиме окремі публічні функції (владні повноваження) з реалізації державної політики (видача патентів, свідчень).

Функції НОІВ виконуватиме державна організація, яка буде створена на базі державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент).

До владних повноважень, делегованих НОІВ, належать:

  • приймання заявок, проведення їх експертизи, прийняття рішень щодо них;

  • здійснення державної реєстрації промислових зразків та видача свідоцтв;

  • визнання прав на промисловий зразок недійсними повністю або частково у порядку, передбаченому законом;

  • опублікування офіційних відомостей про промислові зразки, ведення Реєстру, внесення до нього відомостей, надання витягів та виписок в електронній та (або) паперовій формі;

  • здійснення міжнародного співробітництва у сфері правової охорони інтелектуальної власності і представлення інтересів України з питань охорони прав на промислові зразки у Всесвітній організації інтелектуальної власності та інших міжнародних організаціях відповідно до законодавства;

  • здійснення підготовки, атестації та реєстрації патентних повірених;

  • ведення Державного реєстру представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених);

  • інформування та надання роз'яснень щодо реалізації державної політики у сфері охорони прав на промислові зразки.

Експертиза заявок, отриманих Укрпатентом до набуття чинності Закону, яка не завершена на момент набуття його чинності, проводиться в новому порядку. Патентоспроможність визначається відповідно до законодавства, що діяло на дату подачі заявки.

Заявки на реєстрацію авторського права і договорів, що стосуються права автора на твір, діловодство по яких не завершене на день набуття чинності Закону, розглядаються теж в новому порядку.

Заяви про визнання недійсними прав інтелектуальної власності можуть бути подані в Апеляційну палату НОІВ відносно об'єктів, права на які придбані до дня набуття чинності Закону. Відповідність патентоспроможності буде визначатися відповідно до законодавства, що діяло на день подачі заявки.

Потрібно швидко зареєструвати торгову марку? Patentbot допоможе впоратися без паперової рутини. Також Patentbot дає можливість перевірити чи вільна торгова марка і оформити її реєстрацію онлайн всього за 10-15 хвилин. Отримайте додаткову знижку

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини