Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата визначила особливості підтвердження повноважень адвокатом

Реклама

Адвокат має право посвідчувати копії документів у справах, зокрема, і копії ордера. Крім того, КАС не вимагає від адвоката як представника обов'язку надавати саме оригінал ордера на підтвердження повноважень.

Відповідне положення міститься у постанові ВП ВС від 1 липня 2020 року у справі № 320/5420/18. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Повертаючи апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції керувався тим, що на підтвердження своїх повноважень як представника Товариства адвокат не додав до скарги оригінал ордера на надання правової допомоги та належним чином завіреної копії договору про надання такої допомоги, а також свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю. У зв'язку із цим апеляційний суд дійшов висновку про відсутність в матеріалах справи документа, який би підтверджував рішення Товариства реалізувати своє право на подання апеляційної скарги не самостійно, а через представника - адвоката.

Адвокат від імені Товариства подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення норм процесуального права, просить скасувати ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 грудня 2018 року, а справу направити на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Позиція Великої Палати Верховного Суду

З огляду на те, що представник позивача - адвокат веде судову справу від імені Товариства, він як адвокат має право посвідчувати копії документів у справах, зокрема і копії ордера, який є належним документом, що підтверджує повноваження на представництво особи, зокрема, на вчинення такої процесуальної дії, як подання та підписання апеляційної скарги від імені Товариства.

Суд апеляційної інстанції цього не врахував і дійшов помилкового висновку про подання та підписання апеляційної скарги особою, яка не має такого права, а відтак і про наявність підстав для повернення цієї скарги на підставі пункту 1 частини четвертої статті 298 КАС .

Не відповідає правильному застосуванню норм процесуального права й висновок апеляційного суду про обов'язковість надання для підтвердження повноважень адвоката як представника одночасно з ордером договору про надання правової допомоги, адже ордер, який видано відповідно до Закону № 5076-VI, є самостійним документом, що підтверджує повноваження адвоката. Надання договору про правничу допомогу, його копії або витягу разом із ордером на час подання апеляційної скарги редакція КАС не вимагала.

Такого висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 5 грудня 2018 року у справі № 9901/736/18, у якій судом також вказано на те, що виходячи зі змісту частин першої, третьої статті 26 Закону № 5076-VI ордер може бути оформлений адвокатом (адвокатським бюро, адвокатським об'єднанням) лише на підставі вже укладеного договору. Крім того, адвокат несе кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення суду про повноваження представляти іншу особу в суді, а так само умисне невнесення адвокатом до ордера відомостей щодо обмежень повноважень, установлених договором про надання правничої допомоги (стаття 400-1 Кримінального кодексу).

За приписами частини першої статті 353 КАС наведені вище порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права при постановленні оскаржуваної ухвали від 21 грудня 2018 року про повернення апеляційної скарги Товариства, яка перешкоджала подальшому провадженню у справі, є підставою для скасування цієї ухвали та направлення справи для продовження розгляду.

Отже, касаційна скарга Товариства підлягає задоволенню, ухвала Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 грудня 2018 року - скасуванню, а справа - направленню до цього ж суду для продовження її розгляду.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %

Також читайте:

НААУ не може відмовитися внести в реєстр відомості про діючого адвоката - ВС;

Чи може адвокат за одним договором брати участь в різних справах клієнта - ВС;

ВС зазначив, що правова допомога та реальні збитки - не тотожні поняття;

Трудовим договором з адвоката знімається обов'язок сплачувати ЄСВ;

Велика Палата вказала, що адвокатські бонуси відносяться до судових витрат;

Чи повинна ДФС сплатити послуги адвокатові відповідача у разі відмови від позову;

Чи встановлено форму документу про оплату послуг адвоката: рішення ВС;

З 2020 року держоргани у суді можуть представляти лише адвокати та прокурори: ВС.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини