Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи має право роботодавець відмовити працівникові у розірванні трудового договору

Реклама

Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області роз'яснює, що роботодавець не має права відмовити у розірванні трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

Статтею 43 Конституції встановлено, що кожен має право на працю, яка включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Слід також зазначити, що, згідно зі статтею 9 Конституції, чинні міжнародні договори, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою, є частиною національного законодавства України. При цьому потрібно пам'ятати, що статтями 81 та 9 КЗпП відповідно передбачено, що якщо міжнародним договором встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовуються правила міжнародного договору. Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно із законодавством України про працю, є недійсними.

Щодо заборони використання примусової праці в Україні діє Конвенція Міжнародної організації праці № 29 «Про примусову чи обов'язкову працю». Пунктом 1 статті 2 цієї Конвенції передбачено, що термін «примусова чи обов'язкова праця» означає будь-яку роботу чи службу, що її вимагають від якої-небудь особи під загрозою якогось покарання і для якої ця особа не запропонувала добровільно своїх послуг.

Стаття 2 КЗпП у поняття «право громадян України на працю» включає право на вільний вибір професії, роду занять і роботи, а статтею 5-1 КЗпП закріплено, що держава гарантує працездатним громадянам, які постійно проживають на території України, вільний вибір діяльності.

Виходячи з вищевикладеного у роботодавця відсутні підстави щодо вимагання від працівника примусової праці.

Рекомендуємо звернути увагу на рольове місце HRа в системі LIGA360. IT-екосистема являє собою єдиний робочий простір для всієї команди, в тому числі для роботи віддалено. Рішення для HR-менеджера - це набір інструментів для моніторингу трудового законодавства, з усіма новаціями та експертними коментарями, а також модуль системи аналітики та моніторингу медіа-простору Semantrum для відстеження згадок бренду і відгуків про компанію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини