Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може адвокат одночасно представляти інтереси обвинуваченого і свідка у справі

Реклама

Укладення адвокатом договору про надання правової допомоги зі свідком у справі, в якому він є захисником обвинуваченого, передбачає конфлікт інтересів.

Відповідне положення міститься в постанові КАС ВС від 24 червня 2020 року справа № 821/890/18. З його повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Адвоката притягнуто до дисциплінарної відповідальності і до нього застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді припинення права на заняття адвокатською діяльністю на термін шість місяців.

Позиція КДКА грунтується на тому, що позивач на підставі укладеного договору надавав правову допомогу свідкові звинувачення, не дивлячись на те, що він є адвокатом обвинуваченого у цій справі.

Позиція Верховного Суду

Згідно з частиною першою статті 28 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" адвокатові, адвокатському бюро або адвокатському об'єднанню забороняється укладати договір про надання правової допомоги у разі конфлікту інтересів.

Адвокатові забороняється укладати договір про надання правової допомоги і він зобов'язаний відмовитися від виконання договору, укладеного адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об'єднанням, у разі, якщо, зокрема, адвокат надає правову допомогу іншій особі, інтереси якої можуть суперечити інтересам особи, яка звернулася відносно укладення договору про надання правової допомоги.

Слід вказати, що обставини карних правопорушень, здійснених 24 серпня 2017 року, за фактом здійснення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першої статті 187 Кримінального кодексу і за фактом здійснення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першої статті 125 Кримінального кодексу, є пов'язаними між собою і мають однакове коло осіб відносно яких здійснюються кримінальні провадження і допитуються свідки.

Це свідчить, що позивач перейняв на себе зобов'язання з захисту клієнтів, інтереси яких могли потенційно суперечити один одному, не отримавши письмової згоди на таке представництво від кожного з них, що, у свою чергу, не заперечується позивачем.

При цьому Верховний Суд погоджується з висновками судів першою і апеляційною інстанцій, що на момент укладення адвокатом договору про надання правової допомоги зі свідком, позивач точно знав про роль свідка у кримінальному провадженні.

За таких обставин, Верховний Суд погоджується, що в даному випадку має місце конфлікт інтересів і, відповідно, порушення позивачем частини першої статті 28 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" і статті 9 Правил адвокатської етики.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360 :АДВОКАТ - комплексне рішення, яке поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката :

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ із скидкою 30 %.

Також читайте:

Надання правової допомоги адвокатом тільки на підставі доручення не припустимо;

Велика Палата визначила особливості підтвердження повноважень адвокатом;

Чи може адвокат за одним договором брати участь в різних справах клієнта - ВС;

НААУ не може відмовитися внести в реєстр відомості про діючого адвоката - ВС;

ВС вказав, що правова допомога і реальні збитки - не тотожні поняття;

Трудовим договором з адвоката знімається обов'язок платити ЄСВ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини