Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депозит у банку підлягає поділу між подружжям в рівних частках: рішення ВС

Реклама

Грошові кошти банківського вкладу є спільною сумісною власністю подружжя і підлягають поділу між ними в рівних частках.

Обставини справи

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом про визнання грошових коштів у розмірі 36 614,23 дол. США спільним сумісним майном та виділення позивачу у власність частину цих коштів, стягнувши з відповідача на користь позивача 18 307,11 дол. США. Суди встановили, що сторони з березня 1989 року до листопада 2012 року перебували в зареєстрованому шлюбі.

Відповідач у період 2009 - 2012 років уклав договори банківських вкладів в банківських установах на загальну суму заощаджень 36 614,23 дол США, які в подальшому особисто зняв з рахунка та використав для власних потреб. Рішенням апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано в частині виділення у власність позивачу половини від повної суми коштів з ухваленням у цій частині нового рішення, яким стягнуто з відповідача на користь позивача суми в гривневому еквіваленті.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте тестовий доступ до Verdictum.

Позиція Верховного Суду

З таким рішенням суду апеляційної інстанції Верховний Суд не погодився з огляду на таке.

Грошові кошти, які були внесені за час зареєстрованого шлюбу та обліковувалися на розрахунковому рахунку, є спільним майном подружжя, а тому підлягають поділу. Законом «Про банки і банківську діяльність» передбачено, що вклад (депозит) - це кошти в готівковій або у безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

Відповідно до пункту 10.20. Постанови Нацбанку № 492 з вкладного (депозитного) рахунка фізичної особи - резидента в іноземній валюті за розпорядженням вкладника або за його дорученням кошти повертаються шляхом виплати готівкою; перерахування на власний поточний або власний вкладний (депозитний) рахунок в іноземній валюті.

Оскільки відповідач не довів факту повернення йому вкладу саме в національній валюті України, тобто в гривні, а не в доларах США, і такі доводи спростовані умовами договору банківського вкладу та випискою з нього, на користь позивача підлягає стягненню 1/2 частина вказаних коштів у розмірі 18 307,11 дол. США.

Так, постановою Верховного Суду від 20 червня 2018 року у справі № 756/14404 рішення апеляційного скасовано, рішення місцевого суду залишено в силі.

З огляду судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо розгляду справ у спорах, що виникають із розподілу майна подружжя.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини