Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості звільнення від сплати судових витрат: позиція Верховного Суду

Реклама

Звільнення від сплати судового збору органів Держпраці не звільняє від обов`язку відшкодувати судові витрати.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 9 липня 2020 року у справі № 818/585/17. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Держпраці, подаючи касаційну скаргу, посилається на ст. 5 Закону "Про судовий збір", згідно якої Управління Держпраці звільнено від сплати судового збору.

Позиція ВС

Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги, з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 94 КАС (у редакції, чинній до 15.12.2017) якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Відповідно до пункту 20 частини 1 статті 5 Закону "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, структурні підрозділи виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад, на які покладені функції із здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Проте звільнення від сплати судового збору органів Держпраці не звільняє від обов'язку відшкодувати судові витрати у разі, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень.

Аналогічні висновки викладені у постановах Верховного Суду від 12 червня 2018 року у справі № 750/108/17, від 13 червня 2018 року у справі № 520/1841/17 та від 19 грудня 2018 року у справі № 748/2378/16-а.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, яке поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката :

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ із скидкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини