Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна вносити зміни у договір оренди після його укладення: рішення ВС

Реклама

Якщо після укладення сторонами договору оренди не було істотного порушення договору другою стороною, істотної зміни стану об'єкта оренди, як і не було зміни централізованих цін і тарифів, тобто не було жодної із визначених законом та договором підстав для внесення змін до цього договору, то відсутні підстави для задоволення позову про внесення змін до договору оренди нерухомого майна.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 20 травня 2020 року у справі № 914/1085/19. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Вже після укладення договору оренди Позивач (ТОВ) звернувся до Відповідача (Управління комунальної власності), запропонувавши внести зміни до пунктів 1.3 та 5.1 договору оренди у зв'язку з тим, що при укладенні цього договору необхідно було застосовувати звіт про оцінку майна станом на 31 липня 2018 року, а також коефіцієнт 0,5 до орендної ставки при визначення розміру орендної плати.

Відповідач не погодився з пропозицією Позивача щодо внесення змін до договору.

ТОВ звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради про внесення змін до договору оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень).

Позиція Верховного Суду

ВС погодився з рішенням апеляційного суду, відмовивши у зміні догоору.

За загальним правилом, що закріплене у статті 651 ЦК зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частинами другою та третьою статті 188 ГК встановлений порядок проведення сторонами договору переговорів щодо добровільної зміни чи розірвання договору. Частиною четвертою цієї статті визначено, що заінтересована сторона може звернутися до суду, якщо виник спір.

Згідно з положеннями статті 21 Закону "Про оренду державного та комунального майна" розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї з сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об'єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України.

За умовами договору оренди (п. 5.12) розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї із сторін у разі зміни централізованих цін і тарифів та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

Як встановив апеляційний господарський суд, після укладення сторонами договору оренди від 18 лютого 2019 року не було істотного порушення договору другою стороною, істотної зміни стану об'єкта оренди, як і не було зміни централізованих цін і тарифів, тобто не було жодної із визначених законом та договором підстав для внесення змін до цього договору.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, яке поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката :

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ із скидкою 30 %.

Також читайте:

Як правильно повідомити орендодавця про закінчення терміну дії договору: ВС

Що робити, якщо орендодавець відмовляється продовжувати договір оренди

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини