Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рахунок у банку повинен бути закритий за заявою клієнта в будь-який час: ВС

Реклама

Право клієнта на розірвання договору банківського рахунка в односторонньому порядку безумовне: посилання на те, що в цьому випадку необхідно дотримуватись вимог частини другої статті 651 ЦК і встановлювати істотність порушення договору другою стороною, є помилковим.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 23 липня 2020 року у справі № 519/875/14-ц. З повним текстом цього рішення можна ознайомитися у системі аналізу VERDICTUM. Це незамінний інструмент для юристів містить 85 млн судових рішень з господарських, цивільних, кримінальних та адміністративних справ, відображає історію проходження справ та подібні рішення. Швидко аналізуйте правові позиції Верховного Суду, моніторте розклад судових засідань та завантаженість суддів.

Обставини справи

Особа звернулася до суду з позовною заявою до ПАТ КБ "Приватбанк" про розірвання угоди про надання кредиту та розірвання договору банківського рахунку. Посилалася на те, що неодноразово зверталась банку з письмовими заявами про розірвання угоди про надання кредиту і закриття банківського рахунку. Проте, не зважаючи на наявність рішення суду про стягнення заборгованості за кредитним договором у повному обсязі, по банківській картці тривалий час не проводяться банківські операції, однак банк нараховує платежі за обслуговування банківської картки, що є незаконним на підставі частини першої статті 1075 ЦК.

Позиція Верховного Суду

Відповідно до статті 1075 ЦК договір банківського рахунка розривається за заявою клієнта у будь-який час.

Залишок грошових коштів на рахунку видається клієнтові або за його вказівкою перераховується на інший рахунок в строки і в порядку, встановлені банківськими правилами.

Пунктом 20.5 Інструкції № 492 передбачено, що закриття поточного рахунку за бажанням клієнта здійснюється на підставі його заяви про закриття поточного рахунку, складеної в довільній формі із зазначенням таких обов'язкових реквізитів: найменування банку; найменування (прізвища, ім'я, по батькові), коду за ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) власника рахунку; номера рахунку, який закривається; дати складання заяви.

Заява про закриття поточного рахунку фізичної особи, у тому числі фізичної особи - підприємця, підписується власником рахунку або уповноваженою ним особою. Заява про закриття поточного рахунку фізичної особи-підприємця засвідчується відбитком печатки (за наявності).

Отже, відкритий клієнтом картковий рахунок повинен бути закритий за заявою клієнта в будь-який час в порядку, передбаченому вказаними нормами.

Право клієнта на розірвання договору банківського рахунку в односторонньому порядку безумовне. Посилання заявника на те, що в цьому випадку необхідно дотримуватися вимог частини другої статті 651 ЦК і встановлювати істотність порушення договору другою стороною є помилковим.

Нагадуємо, щоб не мати проблем вже після укладання договору, необхідно перевірити банк на надійність за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини