Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Співвласник квартири повинен оплатити ЖКГ послуги, навіть якщо ними не користувався: ВС

Реклама

Співвласник квартири (будинку) повинен сплачувати витрати на утримання квартири (будинку), навіть якщо відсутні договірні відносини щодо розподілу цих витрат та співвласник не користувався відповідними послугами.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 19 серпня 2020 року у справі № 703/2200/15-ц. З повним текстом цього рішення можна ознайомитися у системі аналізу VERDICTUM. Це незамінний інструмент для юристів містить 85 млн судових рішень з господарських, цивільних, кримінальних та адміністративних справ, відображає історію проходження справ та подібні рішення. Швидко аналізуйте правові позиції Верховного Суду, моніторте розклад судових засідань та завантаженість суддів.

Обставини справи

Сторони є співвласниками оспорюваної квартири і відповідно до закону зобов'язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Позивач сплатив комунальній послуги, що підтверджується наявними у матеріалах справи квитанціями.

Вважав, що сплатив замість відповідача грошові кошти у розмірі 5 272,33 грн за надані комунальні послуги, а тому вказана сума підлягає стягненню із відповідача на користь позивача.

Позиція Верховного Суду

ВС не погодився з рішеннями попередніх судів, задовольнивши вимоги позивача, з огляду на таке.

Статтею 360 ЦК передбачено, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільним майном.

Боржник, який виконав солідарний обов'язок, має право на зворотну вимогу (регрес) до кожного з решти солідарних боржників у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або законом, за вирахуванням частки, яка припадає на нього (частини четверта статті 544 ЦК).

Кожен співвласник зобов'язаний брати участь у витратах щодо утримання майна, що є у спільній частковій власності, незалежно від того, хто здійснює фактичні дії, спрямовані на утримання спільного майна.

Якщо хтось із співвласників відмовляється брати участь у витратах, інші співвласники можуть здійснити їх самостійно і вимагати від цього співвласника відшкодування понесених витрат у судовому порядку або ж безпосередньо звернутись до суду з позовом про примусове стягнення з співвласника, який відмовився нести тягар утримання спільного майна, коштів для цієї мети.

Такий правовий висновок викладено Верховним Судом у постанові від 13 березня 2019 року у справі № 521/3743/17-ц.

Отже, позивач сплатив замість відповідача грошові кошти у розмірі 5 272,33 грн за надані комунальні послуги, а тому вказана сума підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Таким чином, суди попередніх інстанцій дійшли помилкового висновку про те, що, оскільки між сторонами відсутні договірні відносини щодо розподілу витрат на утримання спірної квартири, відповідач житлово-комунальними послугами не користувалась, то відсутні підстави для стягнення з неї витрат за вказані послуги.

Також читайте:

Покупець квартири не повинен сплачувати борги попередніх власників за ЖКГ послуги

ОСББ не може заблокувати електронний ключ мешканця навіть за борги з ЖКХ послуг: ВС

Можно ли не платить за предоставленные ЖКХ услуги, если договор заключен не был: ВС

Особу не можна виселити з житла, в якому вона тривалий час законно проживає: ВС

Потрібен юрист? Шукайте його в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK. Для вашої зручності розвинена система фільтрів і пошук одним рядком. Ви можете підібрати фахівця залежно від спеціалізації, регіону, мови і юрисдикції. Також доступна функція пошуку юриста недалеко від вас. З Liga:BOOK завжди легко знайти і обрати фахівця, а також отримати кваліфіковану допомогу. Шукайте необхідного юриста за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини