Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Врегульовано роботу першого державного онлайн-магазину Prozorro.Market

Реклама

Уряд постановою від 14 вересня 2020 р. № 822 затвердив Порядок формування та використання електронного каталогу. Нагадаємо, минулого року в Україні з'явився перший державний онлайн-магазин.

19 квітня 2020 року набула чинності нова редакція Закону “Про публічні закупівлі”, у якій, серед іншого, передбачено можливість проведення закупівель, вартість яких не перевищує 200 тис. грн через електронний каталог Prozorro.Market.

Тепер Кабмін зробив завершальний крок для врегулювання роботи каталогу і державні замовники зможуть користуватись Prozorro.Market для закупівель до 200 тисяч гривень, а ті, що є монополістами у своїй галузі - до 1 млн грн. Раніше верхня межа закупівель була лише 50 тисяч.

За надання доступу до електронного каталогу з переможця відбору, з яким замовник уклав договір про закупівлю, справляється плата в розмірі, що становить:

  • 3% суми договору про закупівлю, якщо вартість закупівлі становить не більш як 50 тис гривень;

  • 2% суми договору про закупівлю, якщо вартість закупівлі становить не більш як 200 тис. гривень;

  • 1% суми договору про закупівлю, якщо вартість закупівлі становить більш як 200 тис. гривень.

Розмір плати визначений з урахуванням усіх податків і зборів, що сплачуються у випадках, передбачених законодавством, та є однаковим для всіх операторів авторизованих електронних майданчиків.

Щоб потрапити в електронний каталог потрібно один раз пройти процедуру кваліфікації.

Адміністратор установлює одну або кілька з таких кваліфікаційних вимог до учасника:

  • наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій;

  • наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору;

Оголошення про проведення відбору не повинно містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Фізична особа, ФОП, юридична особа - резидент або нерезидент/учасник може звернутися до адміністратора через електронну систему закупівель щодо перегляду вимог до учасника, зазначених в оголошенні про проведення відбору, протягом десяти робочих днів з дня його оприлюднення.

Звернення розглядається адміністратором протягом п'яти робочих днів з дня його отримання.

Учасник може подати лише одну заявку (або повтрону, якщо першу відхилив адміністратор) протягом строку дії оголошення про проведення відбору, але не пізніше ніж за 30 робочих днів до дня закінчення строку дії такого оголошення.

У разі оновлення адміністратором оголошення про відбір учасник може оновити свою заявку та подати її протягом трьох робочих днів.

Заявка подається в електронній формі шляхом заповнення окремих полів та завантаженням необхідних документів, що підтверджують відповідність вимогам.

Адміністратор розглядає заявку протягом десяти робочих днів з дня її оприлюднення в електронній системі закупівель.

За підтвердженням інформації, наданої учасником у заявці, адміністратор може звернутися до органів державної влади, підприємств, установ, організацій відповідно до їх компетенції.

Доступ до електронного каталогу надається протягом п'яти робочих днів з дня включення заявник до переліку кваліфікованих постачальників.

Адміністратор має право виключити постачальника з переліку:

- на підставі звернення постачальника щодо виключення його з переліку кваліфікованих постачальників протягом двох робочих днів з дня отримання такого звернення;

- у разі невиконання постачальником вимог абзацу першого пункту 43 цього Порядку протягом 90 календарних днів з дня закінчення строку дії ліцензії, документа дозвільного характеру (у разі їх наявності) на провадження певного виду господарської діяльності, якщо отримання дозволу та ліцензії на провадження такого виду діяльності передбачено законом;

- у разі невиконання вимог абзацу третього пункту 30 цього Порядку протягом 90 календарних днів з дня отримання звернення від адміністратора.

Адміністратор відхиляє заявку учасника у разі, коли:

- учасник не відповідає кваліфікаційним вимогам;

- інформація про учасника внесена до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення;

- у Єдиному реєстрі відсутня інформація про кінцевого бенефіціарного власника (крім нерезидентів);

- учасник визнаний в установленому законом порядку банкрутом та стосовно нього відкрита ліквідаційна процедура;

- учасник є особою, до якої застосовано санкцію у вигляді заборони на здійснення у неї публічних закупівель;

- не відповідає іншим вимогам, установленим в оголошенні про проведення відбору постачальника;

- учасник зазначив у заявці недостовірну інформацію, що є суттєвою під час визначення результатів відбору постачальника;

- учасник зазначив у заявці недостовірну інформацію про ліцензії, документи дозвільного характеру (у разі їх наявності) на провадження певного виду господарської діяльності, якщо отримання дозволу та ліцензії на провадження такого виду діяльності передбачено законом.

Учасник може повторно подати заявку, коли його заявка була відхилена адміністратором.

Електронна система закупівель інформує постачальника не пізніше ніж за 30 днів до дня закінчення строку дії оголошення.

У разі коли строк дії ліцензії, документа дозвільного характеру (у разі їх наявності) на провадження певного виду господарської діяльності, якщо отримання дозволу та ліцензії на провадження такого виду діяльності передбачено законом, закінчився, пропозиція постачальника не відображається в електронному каталозі.

Щоденно підприємці зіштовхуються з низкою зовнішніх змін, які можуть коштувати їм бізнесу. Для того, щоб вберегти себе від законодавчих нововведень та вчасно реагувати на можливі загрози, обирайте інноваційні рішення для роботи ФОП. ЛІГА:ЗАКОН пропонує комплексне рішення LIGA360 для підприємців, яке допоможе відслідковувати всі оновлення законодавства, безпомилково формувати звітність до держорганів, а також контролювати надійність контрагентів і партнерів. Тільки зараз обирайте зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини