Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна визнати чоловіка та жінку сім'єю, якщо вони не проживають разом: позиція ВС

Реклама

Винятки, за якими подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно, стосуються лише офіційно зареєстрованих шлюбів.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 10 вересня 2020 року у справі № 369/3338/17.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із передбаченням вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката протягом підготовки до судових засідань. Детальніше за посиланням.

Обставини справи

Позивач звернулася до суду до відповідача з позовом, вимоги якого уточнила під час розгляду справи та просила: встановити факт проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу чоловіка - відповідача та жінки - позивача з лютого 2008 року по 6 жовтня 2016 року; визнати за нею право власності на Ѕ частину квартири; стягнути з відповідача грошові кошти, витрачені на придбання спільно нажитого майна.

Позов мотивовано тим, що з 2007 року позивач проживала з відповідачем однією сім'єю без реєстрації шлюбу, з цього часу вели спільне господарство, підтримували шлюбно-сімейні відносини. Вони взяли кредит, який виплачували разом. Відповідач під час оформлення анкетних даних щодо працевлаштування зазначав позивача як дружину.

Також читайте: Коли квартира, придбана в розстрочку до шлюбу, вважається загальною спільною власністю: ВС

Позиція Верховного Суду

ВС погодився з рішеннями попередніх судів, відмовивши позивачу у задоволенні позовних вимог.

Судами установлено, що у період, коли сторони не перебували у зареєстрованих шлюбах, зокрема відповідач згідно із довідкою Головного центру обробки інформації Державної прикордонної служби, у зазначений позивачкою період спільного проживання сторін без реєстрації шлюбу, до 24 квітня 2016 року не перебував на території України, а отже позивачем не надано об'єктивних доказів, які б давали підстави для висновку про проживання сторін як подружжя без реєстрації шлюбу у період з 24 квітня по 6 жовтня 2016 року.

Доводи касаційної скарги позивача, що у вказаний період відсутності відповідача ними підтримувались усталені сімейні відносини є необґрунтованими, оскільки встановлені частиною другою статті 3 СК винятки, за якими подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно, стосуються лише офіційно зареєстрованих шлюбів.

Суди попередніх інстанцій правильно виходили з того, що за відсутності правових підстав для задоволення позовних вимог про встановлення факту спільного проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу, відсутні і підстави, передбачені 74 СК вважати нерухоме майно (спірну квартиру) таким, що належить на праві спільної сумісної власності сторонам, як жінці та чоловікові, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою.

Потрібен юрист? Шукайте його в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK. Для вашої зручності розвинена система фільтрів і пошук одним рядком. Ви можете підібрати фахівця залежно від спеціалізації, регіону, мови і юрисдикції. Також доступна функція пошуку юриста недалеко від вас. З Liga:BOOK завжди легко знайти і обрати фахівця, а також отримати кваліфіковану допомогу. Шукайте необхідного юриста за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини