Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не виплатили зарплату при звільненні: що робити

Реклама

Міністерство юстиції відповів, як діяти у ситуації, коли при звільненні роботодавець не виплатив заробітну плату.

Відповідно до Кодексу законів про працю, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок. Якщо працівник в день звільнення не працював, то ці суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою.

Якщо добровільно роботодавець зарплату не віддав - необхідно звертатися до суду і паралельно заявити про стягнення компенсації у формі виплати середньої заробітної плати за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Згідно з п.20 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», в разі непроведення відповідачем розрахунку з позивачем, як працівником, до розгляду справи, суд на підставі ст. 117 КЗпП повинен стягнути на його користь середній заробіток за весь період затримки розрахунку.

Рекомендуємо перевіряти репутацію працедавця за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини