Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вимога про поставку товару: майновий чи немайновий спір

Реклама

Позовні вимоги про зобов'язання виконати умови договору поставки та поставити товар мають вартісну оцінку, носять майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається на підставі статті 4 Закону "Про судовий збір" виходячи з розміру грошових вимог позивача, на припинення яких спрямовано позов.

Відповідне положення міститься у постанові ВП ВС від ід 25 серпня 2020 року у справі № 910/13737/19.

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Обставини справи

Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення не дочекалась від свого контрагента ТОВ «Новітнє обладнання» виконання зобов'язань за договором поставки та звернулась до суду з вимогою зобов'язати відповідача виконати умови договору поставки та поставити товар.

Позивач сплатив 3 842,00 грн судового збору як за вимогу немайнового характеру.Суди першої та апеляційної інстанції залишили справу без розгляду зазначивши, що позивачем була заявлена вимога майнового характеру, оскільки вартість товару складає 60 714 000,00 грн. та відповідно, мав бути сплачений судовий збір у сумі 672 350,00 грн.

Також читайте: Дайджест судових рішень 2020 року по договорах поставки

Позиція ВС

ВС погодився з відповідним висновком попередніх судів, з огляду на таке.

Судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, стягнення, витребування або повернення майна - як рухомих речей, так і нерухомості - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Наявність вартісного, грошового вираження матеріально-правової вимоги позивача свідчить про її майновий характер, який має відображатися у ціні заявленого позову (пункт 8.12 постанови Великої Палати Верховного Суду від 26 лютого 2019 року у справі № 907/9/17, ).

Натомість до позовних заяв немайнового характеру відносяться вимоги, які не підлягають вартісній оцінці. Під немайновим позовом слід розуміти вимогу про захист права або інтересу, об'єктом якої виступає благо, що не піддається грошовій оцінці.

Позовна вимога Національної ради до ТОВ "Новітнє обладнання" про зобов'язання виконати умови договору та поставити товар згідно з додатком 1 до договору поставки є вимогою про зобов'язання вчинити певні дії щодо поставки товару вартістю 60 714 000,00 грн. що свідчить про її майновий характер.

Заявлені вимоги позивача про зобов'язання виконати умови договору поставки та поставити товар ґрунтуються на наявності грошових вимог Національної ради до ТОВ "Новітнє обладнання", що виникли на підставі відповідного договору. Наслідком задоволення таких вимог та виконання судового рішення є припинення грошових вимог позивача до відповідача.

Отже, позовні вимоги про зобов'язання виконати умови договору поставки та поставити товар мають вартісну оцінку, носять майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається на підставі статті 4 Закону "Про судовий збір" виходячи з розміру грошових вимог позивача, на припинення яких спрямовано позов.

Ураховуючи викладене, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку, що з урахуванням заявленої позивачем вимоги майнового характеру на суму 60 714 000,00 грн Національною радою мав бути сплачений судовий збір у сумі 672 350,00 грн.

Нагадуємо, перевірити контрагента на надійність перед укладенням договору можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини