Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо позичальник в квартирі не проживає, мораторій на іпотеку у валюті не застосовується

Реклама

Якщо позичальник в спірній квартирі фактично не проживає, то положення про мораторій відповідно до Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» не застосовується.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 1 жовтня 2020 року у справі № 761/24810/14-ц.

Аналізуйте судові рішення для підготовки виграшної позиції в суді за допомогою комплексного рішення LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до усієї необхідної нормативно-правової, консультаційної інформації, використовуйте алгоритми дій у різноманітних ситуаціях. А найголовніше: спробуйте Verdictum PRO - інноваційну систему для оцінки ймовірності перемоги у суді за допомогою штучного інтелекту. Усе це та навіть більше за знижкою 30% у жовтні. Замовляйте вже зараз

ВС у своєму рішенні зазначив, що незастосування судами попередніх інстанцій до спірних правовідносин положень Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" також не вказує про необхідність скасування оскаржуваних судових рішень з огляду на таке.

Пунктом 1 статті 1 Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" встановлено, що не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) нерухоме житлове майно, яке вважається предметом застави згідно зі статтею 4 Закону "Про заставу" та/або предметом іпотеки згідно зі статтею 5 Закону "Про іпотеку", якщо таке майно виступає як забезпечення зобов'язань громадянина України (позичальника або майнового поручителя) за споживчими кредитами, наданими йому кредитними установами - резидентами України в іноземній валюті, та за умови, що воно використовується як місце постійного проживання, загальна площа якого не перевищує 140 кв. м для квартири та 250 кв. м для житлового будинку.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку про те, що Закон "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" застосовується при одночасній наявності всіх перерахованих умов.

Як вбачається з договору іпотеки від 13 липня 2006 року, загальна площа предмета іпотеки становить 109,7 кв. м.

Тобто загальна площа предмета іпотеки - нерухомого житлового майна не перевищує максимально допустиму площу такого майна, а саме, 140 кв. м для квартири, яка необхідна для застосування до спірних правовідносин Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті".

Водночас з матеріалів справи вбачається, і про це зазначено самим відповідачем, що місце його проживання знаходиться за іншою адресою.

Доказів на підтвердження того, що крім основної квартири використовує спірну квартиру як місце свого постійного проживання матеріали справи не містять.

За таких обставин положення Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" до спірних правовідносин не можуть бути застосовані.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини