Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевірка квартири на вторинному ринку: інструкція

Реклама

У Мін'юсті нагадали, що при купівлі квартири або будинку на вторинному ринку треба звертати увагу на юридичну чистоту документів та поділилися інструкцією із перевірки житла на вторинному ринку нерухомості від фахівців Офіс протидії рейдерству:

1. З'ясуйте, кому належить житло, чи існують щодо нього будь-які обтяження, отримавши інформаційну довідку із Державного реєстру речових прав.

Довідка дасть змогу з'ясувати:

  • кому насправді належить квартира;

  • чи є інші співвласники житла;

  • коли нерухомість була набута у власність та які підстави її набуття;

  • чи зареєстровані будь-які права на нерухоме майно, окрім права власності (право оренди, право господарського відання, право оперативного управління);

  • чи наявні щодо нерухомого майна будь-які обтяження (арешт, заборона відчуження, іпотека).

Нагадаємо, перевірити забудовника перед купівлею квартири та поставити його на моніторинг можна також з допомогою сервісу CONTR AGENT

2. Перевірте, чи не був об'єкт нерухомого майна предметом судових спорів: пошук за П.І.Б. власника здійснюйте на вебпорталі «Судова влада України».

3. Скористайтеся інформацією із Єдиного реєстру боржників, аби впевнитися, що у нинішнього власника житла немає заборгованості зі сплати комунальних платежів.

4. Зверніться до найближчого державного реєстратора, аби проаналізувати «ланцюг» переходів права власності на майно.

Аби отримати відповідну інформацію, реєстратору необхідно надати документ, що посвідчує особу, і сплатити адміністративний збір.

Якщо за результатом цього моніторингу буде з'ясовано, що власники нерухомості часто і швидко змінювалися, - це може бути тривожним сигналом для покупця та свідчити про шахрайські дії із майном.

Що необхідно зробити перед купівлею нерухомості на ринку первинного або вторинного житла, читайте у консультації:Купівля квартири: що і як потрібно перевіряти?

Щоб убезпечити вашу нерухомість, земельні ділянки або об'єкти іпотеки від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і про спроби внести такі зміни.

Запрошуємо 20 жовтня на вебінар "Будівництво та захист прав інвесторів: юридичні акценти".Проблеми придатності земельної ділянки для забудови, нова судова практика та перспективне законодавство. Деталі програми за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини