Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці запевняють, що інформація про незаконні перевірки є неправдивою

Реклама

Податкова запевняє, що відеоматеріал у мережі інтернет про незаконні перевірки Чернівецької області є неправдивим.

У повідомленні зазначено, що для Головного управління ДПС у Чернівецькій області є важливим забезпечення прозорості та відкритості своєї діяльності. Оскільки діяльність податкової служби відноситься до органів підвищеної уваги та ризику, а неправдива інформація сприяє породженню спотвореного уявлення буковинців про діяльність відомства та посягає на його ділову репутацію, а також не сприяє налагоджуванню співпраці з платниками. Податківці вважають, що громадськість має отримати повну, об'єктивну та правдиву інформацію cтосовно ситуації про перевірку, відео якої викладено в мережі Facebook.

Дізнатися чи потрапила компанія в графіки планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Сервіс також доступний в екосистемі LIGA360 для командного управління ризиками. Модуль LIGA360.Бізнес-розвідка надає можливість організувати збір та аналіз інформації про компанії чи фізосіб-підприємців, що знаходяться під пильною увагою фахівців. Користуватися «Бізнес-розвідкою» може кожен користувач LIGA360, незалежно від його посади.Щоб самостійно оцінити усі переваги - отримайте тестовий доступ.

Фахівці ГУ ДПС у Чернівецькій області проводили фактичну перевірку згідно Наказу ГУ ДПС у Чернівецькій області «Про проведення фактичної перевірки» від 13.10.2020 р. № 495 копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, відповідно до п. 80.2 ст. 80 ПК.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що чинним законодавством не встановлено обов'язку щодо завчасного повідомлення платників про проведення документальних позапланових перевірок, згідно з п. 80.1 ст. 80 ПК фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків (особи).

Перед початком фактичної перевірки, з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій та ведення касових операцій, посадовими особами контролюючих органів на підставі п.п. 20.1.9 п. 20.1 ст. 20 ПК може бути проведена контрольна розрахункова операція (п. 80.4 ст. 80 ПК).

У Державній податковій службі України фіксують зростання кількості отриманих від громадян скарг на діяльність суб'єктів господарювання у сфері торгівлі, ресторанного господарства та послуг щодо порушення вимог законодавства про порядок проведення розрахункових операцій, обіг підакцизної продукції тощо. Звертаємо увагу, що звернення громадян є підставою для проведення фактичної перевірки згідно з вимогами п.п. 80.2.3, 80.2.5, 80.2.7 п. 80.2 статті 80 Податкового кодексу, тому, у разі отриманих звернень, фахівці податкової служби Чернівецької області зобов'язані проводити перевірки викладених фактів.

Пунктом 81.2 ст. 81 ПК передбачено, що у разі відмови платника податків та/або посадових (службових) осіб платника податків (його представників або осіб, які фактично проводять розрахункові операції) у допуску посадових (службових) осіб контролюючого органу до проведення перевірки посадовими (службовими) особами контролюючого органу за місцем проведення перевірки, невідкладно складається у двох примірниках акт, що засвідчує факт відмови, із зазначенням заявлених причин відмови, один примірник якого вручається під підпис, відразу після його складання, платнику податків та/або уповноваженій особі платника податків.

Податковим кодексом України передбачена відповідальність платника за не допуск до документальної чи фактичної перевірок. А саме згідно п. 94.2, п. 94.2.3 ст. 94 ПК застосовується арешт майна, якщо платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або не допуску посадових осіб контролюючого органу.

Разом з тим, щодо заборони перебування без маски чи респіратора в громадських місцях згідно Постанови Кабміну № 211, платник податків може вимагати від службових осіб податкового органу дотримання карантинних обмежень. До фахівців Головного управління ДПС у Чернівецькій області в обов'язковому порядку будуть застосовані заходи впливу щодо недотримання Правил карантинних обмежень.

Довідково

Податковим кодексом встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), крім:

- документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків;

- документальних позапланових перевірок з підстав, визначених п.п.78.1.7 (реорганізація, припинення, ліквідація, закриття) та 78.1.8 (задекларовано - відшкодування ПДВ та/або від'ємне значення з ПДВ більше 100 тис.гривень) пункту 78.1 статті 78 ПК.

Та фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства в частині:

- обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

- обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

- здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених п.п.80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 п. 80.2 ст. 80 ПК.

Рецепт легкої звітності - сервіс Liga:REPORT для ФОП. У ньому містяться всі необхідні форми звітів з підказками, податковий календар, автоматичні нагадування, перевірка заборгованості перед державою. Новинка місяця - онлайн-книга обліку доходів. Придбати за найнижчою ціною

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини