Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За які борги компанії відповідає директор

Реклама

Ще до кризи Україна запровадила особливий механізм відповідальності для керівництва юросіб, що мають проблему з платоспроможністю. Йдеться про статтю 34 запровадженого у жовтні минулого року Кодексу України з процедур банкрутства (КУПБ), яка зобов'язує директора подати до господарського суду заяву про відкриття справи про банкрутство власної компанії, якщо задоволення вимог одного або кількох її кредиторів призведе до неможливості повного розрахунку компанії з іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності).

Якщо співставити це визначення із поняттям "поточна неплатоспроможність", то виходить, що загрозою платоспроможності слід вважати й ситуацію, в якій тут і зараз коштів та високоліквідних активів компанії недостатньо для розрахунку по усіх поточних боргах (строк оплати по яких настав).

Що це означає для директора? Фактично те, що платоспроможність його бізнесу завершується там, де вартість грошей, "живої" дебіторської заборгованості та товарів є меншою за суму поточних боргів.

Отже, аби не бути відповідальним по боргах своєї компанії в разі її поточної неплатоспроможності, керівник має вибір між двома шляхами. Продовження консультації від Антона Молчанова, керівника практики банкрутства Arzinger, читайте тут

Запрошуємо 24 листопада на вебінар "Один за усіх та всі за одного: директор та борги компанії". На вебінарі ви дізнаєтеся, в яких ситуаціях борговий тягар поширюється на директора української компанії, про солідарний та субсидіарний обов'язок директора, а також про законодавчі тренди щодо посилення відповідальності менеджменту.

Нагадаємо, перевірити вашого контрагента на благонадійність і дізнатися про наявність відкритих процедур банкрутства можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Унікальне рішення для бізнес-розвідки! Обирайте LIGA360: СПЕЦІАЛІСТ З БЕЗПЕКИ для моніторингу зовнішніх загроз і своєчасного уникнення можливих ризиків. LIGA360 забезпечує цілодобовий моніторинг партнерів, конкурентів та власних компаній, надає можливість автоматичного відслідковування важливих змін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини