Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафувати за неносіння маски будуть с завтрашнього дня: судитися буде дорожче

Реклама

Сьогодні, 20 листопада,у газеті Верховної Ради України опубліковано Закон № 1000-IX "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (законопроект № 3891). Таким чином, штрафувати за порушення маскового режиму будуть с завтрашнього дня, моменту набуття чинності Закону.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Для громадян передбачена адмінвідповідальність за перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, у вигляді штрафу від 10 до 15 НМДГ (170 - 255 грн).

Законом також внесені зміни до Кодексу з метою реалізації повноважень виконавських комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських порад щодо розгляду справ про такі адміністративні правопорушення.

Міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що бачить позитивні моменти у новому Законі та акцентує увагу на недоліках попереднього.

"По-перше, рішення про накладення таких штрафів мав приймати суд. Однак через завантаженість суддів, вони просто не встигали розглядати відповідні протоколи. Іноді ж правоохоронці припускалися помилок при складенні самого протоколу. По-друге, штрафувати перехожого, який зайшов до магазину без маски, на суму від 17 тисяч гривень було психологічно непросто. Найчастіше у людини довелося б забирати останні гроші. А у багатьох їх і зовсім не було", - говорить Міністр юстиції.

Також читайте: Скільки рішень про "карантинні" штрафи ухвалили суди в Україні

Пан Малюська запевнив, що особи, яким випишуть штраф, зможуть його оскаржити у суді. Однак чи матиме це сенс, якщо судитись вийде дорожче, аніж сплатити штраф.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів, за допомогою систем ЛІГА:ЗАКОН.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини