Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір оренди житла: що потрібно знати, щоб вас не обманули

Реклама

Зазвичай пошуки квартири відбуваються по-різному: на інтернет-сторінках з пошуку житла, серед друзів, знайомих або через посередника. Але, щоб уникнути неприємностей, житло варто орендувати належним чином, відповідно до норм законодавства.

Про це зазначили у Міністерстві юстиції на сторінці у Фейсбук.

Як же це правильно зробити

Орендодавець, який має намір здати житло в оренду законно, повинен сплачувати з нього податки та бути готовим показати всі документи щодо прав на житло, а також підписати договір оренди.

Чим простіше - тим зручніше. Liga:Report - це онлайн-сервіс подання звітності для ФОПів усіх груп оподаткування, який економить ваш час. Придбайте усього за 28 гривень на місяць.

Щодо договору

За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати іншій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. Договір найму житла укладається письмово.

У договорі детально прописують умови, вартість і терміни найму, інформацію про учасників угоди, права та обов'язки наймача і наймодавця, гарантії, підстави для дострокового розірвання і фінансові зобов'язання. За бажанням вказують будь-які інші пункти, виходячи з індивідуальних особливостей нерухомості або побажань сторін.

У договорі найму житла маюцть бути вказані особи, які проживатимуть разом із наймачем. Ці особи набувають рівних із наймачем прав та обов'язків щодо користування житлом. Наймач несе відповідальність перед наймодавцем за порушення умов договору особами, які проживають разом із ним.

Якщо наймачами житла є кілька осіб, їхні обов'язки за договором найму житла є солідарними. Порядок користування житлом наймачем та особами, які постійно проживають разом із ним, визначається за домовленістю між ними, а у разі спору - встановлюється за рішенням суду.

Строк

Договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на 5 років.

У разі завершення терміну договору найму житла наймач має переважне право на укладення договору найму житла на новий строк.

Не пізніше ніж за 3 місяці до завершення строку договору найму житла наймодавець може запропонувати наймачеві укласти договір на таких же або інших умовах чи попередити наймача про відмову від укладення договору на новий строк. Якщо наймодавець не попередив наймача, а наймач не звільнив помешкання, договір вважається укладеним на тих же умовах і на такий же строк.

Якщо наймодавець відмовився від укладення договору на новий строк, але протягом одного року уклав договір найму житла з іншою особою, наймач має право вимагати переведення на нього прав наймача та (або) відшкодування збитків, завданих відмовою укласти з ним договір на новий строк.

Якщо житоло планують продавати

У разі продажу житла, яке було предметом договору найму, наймач має переважне перед іншими особами право на його придбання.

Дізнайтеся що про вас пишуть інтернет-ЗМІ. Моніторинг згадувань про ваші бренди або персони в ТОП-200 ключових українських онлайн-медіа. Налаштуйте цей модуль, щоб своєчасно отримувати сповіщення про нові згадки, оперативно реагувати на негатив і керувати своєю репутацією. У вільному доступі для користувачів Liga360. Замовляйте доступ до рішення LIGA360 для керівників чи фахівців з PR за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини