Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діджиталізація влади: чи зможуть депутати піти в онлайн

Реклама

Лише рік тому важко було уявити, що пів світу житиме в режимі надзвичайної ситуації, а люди зіткнуться із жорсткими обмеженнями, самоізоляцією і дистанціюванням, які вже стали частиною нашого повсякденного життя.

Водночас пандемія COVID-19 істотно прискорила розвиток технологій і вплинула на роль цифровізації в цілому. Нові діджитал-технології вже змінюють правила гри як для держави, так і для бізнесу.

Головним трендом 2020 року стало максимальне занурення в онлайн-комунікації. Це торкнулося не лише зростання електронної комерції, а й масового переходу команд на дистанційний режим роботи. За результатами опитування Європейської Бізнес Асоціації, 62% директорів українських компаній розглядають варіант повної або часткової заміни режиму роботи на віддалений навіть після закінчення карантину.

Ідею роботи вдома або гнучких графіків підтримують все частіше, оскільки перехід в онлайн дає змогу знаходитися віртуально на робочому місці практично з будь-якої точки, а також бути присутнім на нарадах, зборах або івентах.

До нового формату роботи також довелося пристосуватися і держсектору. Щоб привести в законне русло найбільш важливі процедури, які раніше неможливо було здійснювати онлайн, Верховна Рада Законом від 30 березня 2020 року № 540-IX дозволила на час карантину дистанційно проводити пленарні засідання місцевих рад, засідання виконавчих комітетів місцевих рад, постійних депутатських комісій. Сьогодні це тимчасовий "карантинний" захід, а завтра, можливо, стане новою нормою роботи колегіальних органів.

Порядок проведення таких онлайн-засідань чітко регламентований і має відповідати вимогам законодавства України. Засідання проводиться тільки якщо забезпечена ідентифікація учасників, фіксація результатів голосування, фото- або відеозапис і протоколювання.

В Україні вже є програмне рішення, яке відповідає таким регламентам і дає змогу проводити засідання на відстані, при цьому забезпечуючи безпеку процедури і юридичну силу результатів голосування. Зокрема, компанії Сisco, ERC і Intecracy group розробили універсальний інструмент "Відеозасідання", який поєднує відеозв'язок, документообіг і голосування, а також відповідає вимогам інформаційної безпеки.

Продукт повністю захищений і дає змогу проводити не лише відеоконференції, а й готувати документи з можливістю сканування та розпізнавання тексту, а також вести архів.

Засідання може транслюватися онлайн. Протокол формується автоматично і відразу публікується на сайті установи. Результати голосування фіксуються тільки після перевірки ЕЦП/КЕП.

Секретар засідання може записувати учасників на виступ, встановлювати регламент, блокувати мікрофон, представляти результати голосувань поіменно, а також фіксувати того, що голосує, на фото. Тобто процедура ідентична офлайн-голосуванню, а підрахунок результатів повністю автоматизований і виключає погрішності, які виникають у разі ручного підрахунку.

Можливість проводити засідання онлайн не втратить свою актуальність і після пандемії. Очевидно, що вимушені карантинні заходи перейти на віддалений режим, найімовірніше, стануть довгостроковим рішенням. Крім того, віддалене голосування може надалі використовуватися як альтернатива, адже не всі можуть бути присутніми на сесії через перебування у відрядженні або на лікарняному. Тому, щоб не блокувати роботу органів, наступним важливим кроком має бути повне законодавче регулювання процедур в онлайн-режимі на постійній основі.

Нові онлайн-інструменти могли б не лише автоматизувати і прискорити процеси, а й зробити процедури більш прозорими і відкритими, що важливо для підвищення довіри бізнесу до інституту влади. А наявність вже готових комплексних рішень тільки прискорить цей процес, оскільки по суті справа залишилася лише за їх впровадженням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини