Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова позиція ДПС щодо застосування РРО при розрахунках через "Інтернет-банкінг"

Реклама

ДПС надає роз'яснення, чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО у разі реалізації товарів (послуг), оплата за які здійснювалася за допомогою сервісу "Інтернет-банкінг".

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла Закон № 1017, яким, серед іншого, розшиила перелік видів розрахунків, які не вимагають обов'язкового використання РРО або ПРРО, встановивши, що при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів реєстратори розрахункових операцій не застосовуються.

Такі зміни викликали надію у підприємців, що оплата послуг через інтернет прирівнюється до безготівкової, проте у податківців зовсім інша думка.

У своєму роз'ясненні ДПС наголошує, що при здійсненні розрахунків за товари (послуги) суб'єкти господарювання зобов'язані застосовувати РРО та/або ПРРО, у тому числі у разі здійснення безготівкових розрахунків за допомогою платіжних та інших систем із використанням Інтернет-банкінгу та Інтернет-еквайрингу. При цьому, розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет видаються у випадку їх безпосереднього надання споживачу, під час передачі йому товару чи надання послуг.

Тобто, якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад надання дистанційної послуги або доступу до Інтернет-ресурсу (доступу до вебпорталу) з розміщення та використання інформації тощо, виключно в електронній формі із застосуванням Інтернету), у такому випадку застосування РРО та/або ПРРО є необов'язковим. У інших випадках, при безпосередньому отриманні споживачем товарів чи послуг від постачальника, у тому числі замовлених та сплачених через Інтернет-банкінг та із застосуванням Інтернет-еквайрингу, останній зобов'язаний застосувати РРО та/або ПРРО на загальних підставах.

До 1 січня 2022 року РРО можуть не застосовувати платники єдиного податку другої - четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, крім:

  • реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

  • реалізації лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

  • реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення обсягу доходу 220 МЗП застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Враховуючи викладене, у разі, якщо покупець оплачує товар (послугу), використовуючи банківський сервіс "Інтернет-банкінг", то суб'єкт господарювання (продавець) у разі використання РРО або ПРРО зобов'язаний видати (сформувати) електронний розрахунковий документ встановленої форми та, у випадку продажу товарів, на які встановлені гарантійні терміни, - відповідним чином оформлений гарантійний талон при безпосередньому наданні споживачеві товару (послуги).

Попереднє роз'янення ДПС читайте тут

 Податкові канікули та виплати ФОПам - не звільняють підприємців від обов'язкового подання звітності. Отримайте найпростіший сервіс формування і подання звітів для ФОП усього за 338 гривень на рік

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини