Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розрахунки через сервіси банків є безготівковими - НБУ

Реклама

Здійснення розрахунків з оплати товарів або послуг з використанням систем дистанційного обслуговування та сервісів банків за своєю суттю є переказом коштів з рахунку платника на рахунок отримувача (суб'єкта господарювання). Відповідне роз'яснення надав НБУ на запит Мінекономіки у листі від 30.12.2020 р. № 57-0009/80572.

Регулятор зазначає, що клієнт для оперативного ведення своїх рахунків, здійснення переказів може використовувати системи дистанційного обслуговування ("клієнт - банк", "клієнт - Інтернет - банк", "телефонний банкінг", "платіжний застосунок" та інші системи) та сервіси банків, що надають можливість ініціювати переказ коштів.

За інформацією банків Приват24, Ощад24 - є системами дистанційного обслуговування, а LiqPay, Монобанк - сервісами банків, що надаються клієнтам, зокрема для проведення розрахунків, здійснення оплати за товари та надані послуги.

Отже, оплата за товари (послуги) через Приват24, Ощад24, Монобанк, Liqpay шляхом переказу коштів з рахуну за розпорядженням клієнта є банківською операцією.

Крім того, раніше НБУ у листі від 28.09.2020 р. № 57-0009/53844 зазначив, що для суб'єкта господарювання безготівковим розрахунком є оплата товарів та послуг, що здійснена шляхом переказу коштів на його рахунок незалежно від способу ініціювання такого переказу покупцем (зокрема, за допомогою сервісів переказу коштів (Liqpay, Portmone, iPay тощо), банківських систем дистанційного обслуговування (у тому числі, з використанням платіжної картки), шляхом внесення покупцем готівки у касу банку або небанківської установи (у тому числі, шляхом використання програмно-технічного комплексу самообслуговування (ПТКС).

Готівковим розрахунком для суб'єкта господарювання є виключно приймання ним готівки безпосередньо від покупця.

Зазначені вимоги законодавства НБУ просив враховувати під час надання податкових консультацій платникам податків.

Позицію ДПС щодо застосування РРО при розрахунках через платіжні системи, читайте за посиланням

Нагадаємо, що податкові канікули та виплати ФОПам - не звільняють підприємців від обов'язкового подання звітності. Отримайте найпростіший сервіс формування і подання звітів для ФОП усього за 338 гривень на рік

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини