Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які основні помилки допускають платники податків при декларуванні бюджетного відшкодування

Реклама

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків проаналізувавши звітність IV кварталу 2020 року, в частині бюджетного відшкодування ПДВ, виявили ряд помилок допущених платниками, які тягнуть за собою відмову у відшкодуванні ПДВ та порушення податкового законодавства.

Про це повідомляють в ОВПП.

Так, необхідно звернути увагу на нижче перелічені помилки та врахувати їх при заповненні декларації з ПДВ у наступному періоді декларування.

 1.  У додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» по декларації з ПДВ в графі 3, 4 невірно вказано звітний (податковий) період у якому від'ємне значення відсутнє.

Згідно п. 200.1 ст. 200 Податкового Кодексу сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

 2.  Відображення у рядку 16.1 декларації суми ПДВ, яка не підтверджена за результатами попередніх перевірок контролюючим органом та є узгодженою.

У рядок 16.1 переноситься значення рядка 21 декларації за попередній звітний (податковий) період, а у рядку 16.3 вказується сума збільшення/зменшення від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу, що узгоджена протягом звітного (податкового) періоду (наказ Міністерства фінансів № 21).

Чим простіше - тим зручніше. Liga:Report - це онлайн-сервіс подання звітності для ФОПів усіх груп оподаткування, який економить ваш час. Придбайте усього за 28 гривень на місяць.

3.  Включення до складу податкового кредиту звітного періоду податкових накладних зареєстрованих з порушенням термінів реєстрації.

Відповідно до п.198.6. ст. 198  ПК, суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних / розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних.

4.  Перенесення у рядок 16.2 декларації за звітний період збільшення залишку від'ємного значення за результатами поданих уточнюючих розрахунків у інших звітних періодах.

Відповідно до пп. 5 п. 4 розділу V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21, значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення так і зменшення) враховується у рядку 16.2. декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.

5.  Відображення у податковій декларації податкових накладних та розрахунків коригування з дати складання яких минуло більше ніж 1095 днів

Відповідно до п.198.6 ст. 198 ПК, не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку із придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог статті 201 ПК) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 ПК.

6.  Відображення у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» декларації з ПДВ контрагентів з  неіснуючим індивідуальним податковим номером.

Відповідно до п. 198.6 ст.198 ПК, не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку із придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог статті 201 ПК) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 ПК.

Ефективне управління бізнесом з уникненням можливих ризиків можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі всіх законодавчих змін, що стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини