Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо перша інстанція закрила провадження, апеляційний суд може лише повернути справу: ВС

Реклама

Якщо суд першої інстанції закрив провадження, навіть не розглянувши спір по суті (відсутність предмету), апеляційний суд в такому випадку не може ухвалювати рішення у справі. Він може лише повернути справу.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 16 грудня 2020 року у справі № 175/4803/19.

Спрогнозируйте результат решения суда с Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН представляет первую систему анализа судебных решений с функционалом предсказания вероятности победы в суде во всех трех инстанциях с помощью искусственного интеллекта. Функционал прогнозирования на основании анализа текста искового заявления создан для предварительной оценки рисков и экономии времени адвоката при подготовке к судебным заседаниям. Сегодня Verdictum PRO анализирует более 80 млн документов. 

Обставини справи

Постанова апеляційного суду мотивована тим, що суд першої інстанції помилково не розглянув справу по суті та закрив провадження у справі через відсутність предмета спору. Згідно з пунктом 1.5, пунктом 3.1 статуту ТОВ у редакції, чинній на 19 березня 2019 року, єдиним учасником підприємства, яка володіє 100 % корпоративних прав підприємства, є один з відповідачів. Таким чином, особа, яка претендувала на спадщину, на день смерті не був учасником товариства, тому у позивача не виникло право на участь або частку у статутному капіталі ТОВ, тому її майнові та немайнові права ТОВ не порушені.

Позиція ВС

ВС зазначає, що місцевий суд ухвалив процесуальне рішення відповідно до статті 255 ЦПК про закриття провадження.

Проте суд апеляційної інстанції не надав належної оцінки тому, що справа по суті в суді першої не вирішувалася, та помилково не розглянув питання можливості скасувати таке судове рішення відповідно до статей 374, 379 ЦПК з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції, а розглянув справу по суті.

За правилом пункту 7 частини першої статті 255 ЦПК суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

У випадку, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред'явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва, суд відмовляє у відкритті провадження у справі (пункт 6 частини першої статті 186 ЦПК), а у разі, коли провадження у справі вже відкрито, - закриває таке провадження (пункт 7 частини першої статті 255 ЦПК).

Проте, якщо суд першої інстанції ухвалив законне й обґрунтоване рішення, смерть фізичної особи - сторони у спорі чи припинення юридичної особи - сторони у спорі, що не допускає правонаступництва, після ухвалення такого рішення не може бути підставою для його скасування в апеляційному порядку повністю або частково із закриттям провадження у справі (частина третя статті 377 ЦПК України). Аналогічно не можна скасувати у касаційному порядку повністю чи частково із закриттям провадження у справі законне й обґрунтоване рішення суду першої або апеляційної інстанції (частина третя статті 414 ЦПК).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини