Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсмен отримав 197 скарг на порушення мовного Закону за минулий тиждень

Реклама

16 січня, набула чинності стаття 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Станом на 23 січня до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг і звернень громадян, найбільша кількість яких - з Києва та Київської області (74), найменша - з півдня та сходу України. Львів'яни надіслали 17 звернень, одесити та харків'яни - по 12.

Про це повідомляють у прес-службі Уповноваженого із захисту державної мови.

Більшість із скарг стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-видань та сайтів інтернет-магазинів (117), про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 34 громадянина, щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою - 25, порушення мовного законодавства в галузі освіти - 4, використання посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування недержавної мови під час виконання своїх обов'язків - 3.

На телефонну лінію Секретаріату за наданням додаткової інформації та консультацій звернулося близько 50 осіб. Громадяни, серед іншого, просили роз'яснити, чи зобов'язані представники сфери обслуговування надавати інформацію про товари та послуги недержавною мовою на прохання споживача.

Так, відповідно до Закону, на прохання клієнта, його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, окрім державної, лише у випадку, якщо це прийнятно для обох сторін. Таким чином, ніхто не може зобов'язати фармацевта чи продавчиню обслуговувати клієнтів недержавною.

Детальніше про зміни для бізнесу читайте у консультації: Державна мова у сфері обслуговування споживачів: на які зміни чекати суб'єктам господарювання

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників за допомогою нового інструменту - LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, яка містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR та зручних внутрішніх комунікацій. Дізнатися більше

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини